Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties


Programma voor Open Standaarden en Open Source Software

8 januari 2003

Open Standaarden en Open Source Software kunnen een nuttige bijdrage leveren aan een efficiënte en marktgerichte overheid. Dat blijkt uit gezamenlijk onderzoek van de Ministeries van Economische Zaken en Binnenlandse Zaken.

Door open standaarden te gebruiken kan worden voorkomen dat alleen software van een specifieke leverancier kan worden/wordt gebruikt. Dit maakt het mogelijk om software van verschillende marktpartijen in samenhang te gebruiken.

Open source software draagt bij aan de betrouwbaarheid en veiligheid van systemen: het stelt de gebruiker in staat om de exacte werking te verifiëren, zodat deze in zeer kritische omgevingen kan worden ingezet.

Het onderzoek heeft geresulteerd in een voorstel voor een op te richten Programma voor Open Standaarden en Open Source Software. Het programma kan overheden ondersteunen met het invullen van Open Standaarden en Open Source Software in hun eigen organisatie. De belangrijkste activiteiten van het programma zouden zijn:


* het opstellen van een catalogus van open standaarden,
* het aanmoedigen van overheden om software onder Open Source Software licentie te (laten) ontwikkelen,

* het inrichten van een uitwisselplatform voor het uitwisselen van open source software tussen overheidsinstellingen.

Overheidssoftware moet in 2006 voldoen aan standaarden

Tijdens de begrotingsbehandeling van EZ is de motie Vendrik ingediend, waarin is verzocht ervoor te zorgen dat alle overheidssoftware in 2006 voldoet aan Open Standaarden en de verspreiding van Open Source Software in de publieke sector te stimuleren. Staatssecretaris Wijn heeft toegezegd om samen met BZK een antwoord te formuleren op de motie. Bovengenoemd onderzoek levert daarvoor belangrijke input.

Meer informatie over het rapport bij de ICTU, contactpersoon Mark Bressers (mark.bressers@ictu.nl).


---
© Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties - 9 januari 2003