D66

Grote beloften CDA en PvdA onhoudbaar

Binnenlands bestuur

Thom de Graaf

08-01-2003 - CDA-lijsttrekker Balkenende en PvdA-lijsttrekker Bos bedrijven onzorgvuldige politiek door in verkiezingstijd grote beloften te doen, zonder die goed te onderbouwen. Dat stelde Thom de Graaf deze ochtend tijdens de dagelijkse D66 persbriefing. "Blijkbaar hebben sommige partijen niets geleerd van het afgelopen jaar: wat je belooft, moet je ook waarmaken. Het gaat om boter bij de vis."

"Jan-Peter Balkenende geeft de garantie dat de wachtlijsten voor levensbedreigende ziekten binnen twee jaar zijn weggewerkt. D66 vindt dat de overheid een inspanningsverplichting heeft en zijn ambitie is Balkenende te prijzen. Maar wie grote beloften doet, moet ook met een degelijke onderbouwing komen. Dat is ook een kwestie van het fatsoen dat je moet doen. CDA-minister De Geus floot niet lang geleden Bomhoff nog terug toen hij dezelfde uitspraak deed en deze eveneens niet goed onderbouwde."

De Graaf wijst er op, dat geen enkele recent verkiezingspamflet door het CPB is doorgerekend. "Dat levert interessante beloften op. De PvdA zegt 125.000 banen te scheppen, zónder onderbouwing. Loonmatiging is zeker geen garantie voor het scheppen van zoveel banen. Bos wekt de suggestie allerlei problemen op te lossen door het takenpakket van de overheid fors uit te breiden. Maar veel concreter wordt hij niet. Moet de elektriciteitsvoorziening bijvoorbeeld weer genationaliseerd worden? De NS weer helemaal een overheidsbedrijf? Met zulke uitspraken moet je ook man en paard noemen."

De Graaf geeft weinig voor de financiële onderbouwing van PvdA, VVD en CDA. "Zowel CDA als VVD boeken vier miljard winst vanwege de verwachte loonmatiging en vergeten dat lagere lonen ook lagere belastinginkomsten betekent. Zalm, met zijn financiële reputatie móet dat weten. Dit is gewoon kiezersverlakkerij. De PvdA boekt anderhalf miljard winst in om niets, gewoon omdat zij vinden dat zij zo'n goed programma hebben. Dat is klassiek, oud links: financiering op de pof. Als Kok naar Bos luisteren, zal hij zich omdraaien in zijn politieke graf."