Ingezonden persbericht

Lekker weg in eigen land - paviljoen breed en groot op Vakantiebeurs 2003

Nederlandse toerist blijft het liefst in Nederland

Nederland is en blijft nog steeds dé populairste vakantiebestemming van de Nederlanders. Uit de laatste onderzoeken blijkt dat jaarlijks zo'n 17,7 miljoen vakanties in eigen land worden gehouden. Dat verklaart ook waarom Toerisme Recreatie Nederland (TRN) dit keer weer breed en groot is op de Vakantiebeurs 2003 in Utrecht staat. Overigens, op de tweede plaats bij de Nederlanders staat Frankrijk (2,8 miljoen vakanties) en op de derde Duitsland (1,8 miljoen vakanties).

Het Lekker weg in eigen land - paviljoen in hal 8 van het Jaarbeurscomplex wordt dan 'bezet' door tientallen participanten die Nederland als veelzijdige vakantiebestemming in beeld brengen. Zo waant de bezoeker zich op het ene moment midden in de natuur, op het strand, in een attractie en vervolgens in één van de Nederlandse dorpen of steden. De bezoeker, op jacht naar leuke ideeën en verrassende tips voor een dagje uit of vakantie in eigen land, vindt hier alles van zijn gading. Daarnaast zijn er op het paviljoen tal van aantrekkelijke aanbiedingen en beursacties.

Nieuw tijdens de komende vakantiebeurs is de derde editie van de stedengids City Breaks, een product van dé op Nederland gespecialiseerde touroperator VVV Vakanties, De gids biedt veel variatie: een bezoek aan een theater, culinaire ontdekkingstochten, VOC-arrangementen of funshoppen. Dit kan allemaal in Groningen, Nijmegen, Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Maastricht.Nieuw is ook dat het Veluws Bureau voor Toerisme en de VVV Regio Apeldoorn dit jaar voor het eerst zijn samengevoegd tot één groen Veluwe-paviljoen van ruim 150 m². Hier worden onder andere diverse 'groene projecten' gepresenteerd zoals de Groene Haltes, Natuurtransferia, de Veluwe Reispas en het Fietsparkeerproject. Een heel belangrijk thema voor 2003 is de manifestatie Van Gogh 150 jaar. Op een aantal plaatsen zal volgend jaar worden herdacht dat deze wereldberoemde schilder anderhalve eeuw geleden werd geboren in Zundert. Zowel in Brabant (geboren en getogen) en Nieuw-Amsterdam (waar hij zijn schilderstalent ontdekte) vinden evenementen en activiteiten plaats. Daarnaast zijn er belangwekkende tentoonstellingen in het Van Gogh Museum in Amsterdam ('De keuze van Vincent' en 'Van Gogh Modern') en het Kröller Müller museum in Otterlo ('Vincent en Helene').

Het Lekker weg in eigen land- paviljoen op de Vakantiebeurs trekt, zo blijkt uit eerder onderzoek, zeer geïnteresseerde bezoekers. Vier op de tien van alle Vakantiebeursgasten (zo'n 53.000) komt naar Nederland, daarmee is het Nederland-paviljoen een van de populairste van de beurs. De ondervraagden lieten weten de sfeer typisch Nederlands te vinden: gezellig, gastvrij en voor elk wat wils. Bijna de helft van het bezoek (gemiddeld 45 jaar) blijft een half uur of langer op het paviljoen. Dik een derde wil alles weten over een weekendtrip of korte vakantie. De Vakantiebeurs is van woensdag 8 t/m zondag 12 januari 2002 geopend van 10 tot 18 uur, op vrijdag tot 22 uur. De toegangprijs is 10 euro. Aanvullende informatie: www.holland.com en www.vvv.nl