Jaarbeurs Utrecht


Persberichten Perskamer: Vakantiebeurs

Kind wil veiligheid in vakantie omgeving

Utrecht, november 2002

Het gevoel van veiligheid is de meest belangrijke voorwaarde voor een kind om een leuke vakantie te kunnen hebben. Tijdens de Vakantiebeurs (Jaarbeurs Utrecht, 8 tot en met 12 januari 2003) presenteren zich verschillende reisorganisaties met speciale programma's voor de jongsten onder ons, zoals Vinea Vakanties, Blue Planet, Djoser, Vacance Select, Legoland, Fantasia Land, Ponypark Slagharen, Blijdorp, Nautilus Reizen, De Jong Intratour, Europagaai, DVB Reizen en het Chocolade Museum in Duitsland. Kinderen moeten tijdens hun vakantie kunnen terugvallen op mensen die ze vertrouwen, stelt prof. dr C.F.M. van Lieshout, hoogleraar ontwikkelingspsychologie aan de Katholieke Universiteit van Nijmegen in een interview op www.kids-and-trips.nl, een veelbezochte website vol informatie over vakantiemogelijkheden in binnen- en buitenland voor ouders en kinderen.

Vertrouwde omgeving
Het kind moet in de vakantie kunnen spelen en handelen vanuit een vertrouwde omgeving. Er moet voor kinderen een evenwicht zijn tussen het gevoel van veiligheid, de uitdagingen die de vakantieomgeving stelt en het kunnen beheersen van die omgeving. Door dat evenwicht verwerft het kind controle over de 'andere omstandigheden' en kan het eventuele bedreigingen uit de omgeving inschatten.
Dat vertrouwen kan worden versterkt door een goede voorbereiding op wat de kinderen te wachten staat of kunnen tegenkomen. "Een kind van drie of vier jaar dat zijn ouders kwijt is, ondergaat een verschrikkelijke ervaring", zegt Van Lieshout in Kids and Trips. Een kind zich veilig voelen in de donkerste rimboe van Afrika als het maar in vertrouwd gezelschap is en goed voorbereid. Voelt het kind zich onveilig door het ontbreken van deze voorwaarden, dan kan zelfs een vakantie in Katwijk een ramp zijn.

Nieuwe omgeving
Kinderen op vakantie en kinderen thuis maakt overigens geen wezenlijk verschil volgens Van Lieshout. De avontuurlijke reis naar het buitenland voegt er wel de ontdekking van een nieuwe omgeving, en dus een nieuwe uitdaging, aan toe. En dat bevalt kinderen over het algemeen wel. Daarbij moet wel in gedachten worden gehouden, dat het ene kind avontuurlijker is ingesteld dan het andere en daardoor ook iets minder behoefte aan veiligheid kan hebben.

Kinderpaviljoen
Op de Vakantiebeurs is voor kinderen die met hun ouders de beurs bezoeken in Hal 8 een paviljoen ingericht met gespecialiseerde medewerkers van Recreatie Centra Nederland (RCN). De kinderen kunnen springen op een luchtkasteel, duiken in een ballenbak, klimmen en klauteren op toestellen, tekenen en schminken. Zij krijgen een eigen paspoort met vermelding van het mobiele nummer van de ouders.

Openingstijden
De Vakantiebeurs 2003 is voor de consument geopend van woensdag 8 tot en met zondag 12 januari. De openingstijden zijn van 10.00 tot 18.00 uur, op vrijdag tot 22.00 uur. Voor meer informatie: www.vakantiebeurs.nl


-.-.-.-.-.-


Noot voor de redactie (

Jaarbeurs Utrecht