Jaarbeurs Utrecht


Persberichten Perskamer: Vakantiebeurs

Vakantiebeurs: Nederlander voelt zich thuis in toeristisch Duitsland

Utrecht, december 2002

De Nederlander voelt zich thuis in toeristisch Duitsland. Dat blijkt uit de groeicijfers over de eerste zeven maanden van 2002, die een plus van 3,4 procent aan overnachtingen tonen. Nederlanders nemen hiermee de eerste plaats in onder de buitenlanders, wat de ruime aandacht rechtvaardigt van het Duitse Verkeersbureau (Hal 3) voor de Vakantiebeurs 2003.

De Nederlanders brachten samen 13,5 miljoen overnachtingen in Duitsland door. Die gunstige ontwikkeling houdt verband met de toenemende vraag naar korte en tweede vakanties. Volgens het Statistisch Bundesamt was tot en met juli van dit jaar 15,3 procent van het buitenlands toerisme in Duitsland uit Nederland afkomstig.

Berlijn
De nieuwe Duitse hoofdstad Berlijn is uitgegroeid tot een topper onder de Hollandse reisorganisaties. Ze boekten 13 procent meer overnachtingen en staan wat betreft buitenlands bezoek op de derde plaats. Het reisje naar de Rijn blijkt ook weer meer in de belangstelling te staan bij Nederlanders en steeg met maar liefst 52,9 procent. Die stijging heeft veel te maken met het gevoerde jaarthema '200 jaar Rijn romantiek en rivierlandschappen'.
Met het thema van volgend jaar hoopt Duitsland ook hoge ogen te gooien: "De charme van de kleine steden in Duitsland". Er komt een brochure, waarin 110 oude, historische stadjes worden beschreven. Ze hebben fraaie binnensteden, een landschappelijke omgeving, een romantische atmosfeer en vaak ongekende culturele schatten. Deze brochure wordt ook uitgegeven in het Nederlands en gepresenteerd op de Vakantiebeurs 2003. Verschillende reisorganisaties hebben op dit thema al kant-en-klaar-reis aanbiedingen in de maak.

Oranjeroute
Een ander thema waar veel reactie op verwacht wordt is de viering van het eerste lustrum van de Oranjeroute, een 1800 kilometer lange trektocht door Nederland en Duitsland naar plaatsen die binding hebben met het huis van Oranje. De route loopt vooral door Duitsland, maar begint in Amsterdam en gaat door tot Schwerin in de deelstaat Mecklenburg-Vorpommern. Alle informatie over deze route is ook via Internet te bezien op www.oranjeorute.nl.

Aan de zwier
'Duitse steden beleven' is een brochure over bruisende Duitse 'vermaak steden', waar de gasten in alle vormen aan de zwier kunnen gaan. Voor de mensen, die maar een dag of weekeinde op bezoek willen of kunnen is de brochure 'Heerlijk genieten in nabij Duitsland' op de markt gebracht.
En wie eens beurzen, incentives, congressen, seminars of bedrijfsontmoetingen in het buitenland wil organiseren kan de themabrochure 'Wegen naar succes ...' opvragen. Die wegen leiden ook al naar Duitsland.

Openingstijden
De Vakantiebeurs 2003 is voor de consument geopend van woensdag 8 tot en met zondag 12 januari. De openingstijden zijn van 10.00 tot 18.00 uur, op vrijdag tot 22.00 uur. Voor meer informatie: www.vakantiebeurs.nl


-.-.-.-.-.-


Noot voor de redactie (

Jaarbeurs Utrecht