Jaarbeurs Utrecht


Persberichten Perskamer: Vakantiebeurs

Buitenlandse Zaken: Wijs op reis is veilig op reis

Utrecht, december 2002

Wijs op reis is veilig op reis. Van die gedachte ging het ministerie van Buitenlandse Zaken uit toen het 18 jaar geleden voor het eerst een informatiebrochure voor vakantiegangers uitgaf. Voorzichtig werd begonnen met de verspreiding via reisorganisaties, reiswinkels en bij opstapplaatsen richting buitenland. De vraag naar reisinformatie is sterk gestegen, zodat Buitenlandse Zaken opnieuw op de Vakantiebeurs (Jaarbeurs Utrecht, 8 t/m 12 januari 2003) staat (Hal 10), samen met de Douane en de Verkeersinspectie, om aspirant reizigers van dienst te zijn met relevante informatie.

Eind vorig jaar werd een nieuwe editie gedrukt van de brochure 'Wijs op reis' en verspreid in een oplage van 650.000. Dat bleken er veel te weinig om aan de sterk toegenomen vraag te voldoen. In de loop van het jaar moesten 150.000 exemplaren worden bijgedrukt. De allernieuwste brochure verschijnt medio december en is op de Vakantiebeurs gratis verkrijgbaar.

Trouwen
De populaire brochure geeft heel simpele algemene informatie, zoals 'welke reisdocumenten zijn nodig voor welke regio', naast bijvoorbeeld, als gevolg van de trend, meer specifieke informatie over trouwen in het buitenland. Want het is maar de vraag of een huwelijk dat in een handomdraai in Las Vegas, Hawaï of een ander oord is gesloten, ook geldig is voor de Nederlandse wet, die bij thuiskomst om een zogenaamde 'legalisatie' vraagt.
Belangrijke elementen in de brochure zijn verder verzekeringsperikelen, gezondheid en het meenemen in auto, caravan of vliegtuig, van gevaarlijke stoffen. Waar ook nog steeds veel aandacht naar uit gaat is de in- en uitvoer van goederen, souvenirs, die in het buitenland soms opdringerig aan de man worden gebracht, maar die in eigen land niet mogen worden ingevoerd. Hetzelfde geldt voor goederen waarover problemen kunnen ontstaan bij uitvoer vanuit het vakantieland.

Vermissing
Volgens woordvoerder Verheijen van Buitenlandse Zaken komt het nog regelmatig voor dat de reislustige vakantieganger slecht of matig voorbereid op stap gaat. De ambassades in diverse landen worden nog steeds geconfronteerd met probleemgevallen van vakantiegangers. Die kunnen in ieder geval aan de hand van de brochure weten waar ze in het buitenland terecht kunnen in het geval van diefstal of verlies van reisdocumenten of bij vermissing van personen.

Openingstijden
De Vakantiebeurs 2003 is voor de consument geopend van woensdag 8 tot en met zondag 12 januari. De openingstijden zijn van 10.00 tot 18.00 uur, op vrijdag tot 22.00 uur. Voor meer informatie: www.vakantiebeurs.nl


-.-.-.-.-.-


Noot voor de redactie (

Jaarbeurs Utrecht