Jaarbeurs Utrecht


Persberichten Perskamer: Vakantiebeurs

Varen in Frankrijk is puur onthaasten

Utrecht, december 2002

Dit bericht bevat aanvullende informatie naar aanleiding van de persconferentie van Maison de la France op dinsdag 10 december in Het Pakhuis in Amsterdam. Tijdens deze bijeenkomst gaf Maison de la France informatie over deelname aan de Vakantiebeurs 2003 en werd de Atlantische Loirestreek, de gaststreek tijdens de Vakantiebeurs, nader gepresenteerd. Maarten de Ruiter hield als organisator van de Vakantiebeurs een inleiding over de beurs in het algemeen en over de samenwerking tussen Maison de la France en FIA enerzijds en de Vakantiebeurs anderzijds, wat heeft geleid tot het Paviljoen Village de France dat op de beurs ruim 4500 m2 in beslag neemt.

Het Franse Paviljoen bevindt zich in Hal 9 op de Vakantiebeurs 2003 (Jaarbeurs Utrecht, 8 tot en met 12 januari) en zal door de Atlantische Loirestreek worden beheerst. Een gezellig marktplein, zoals er in die regio vele te vinden zijn, prijkt in het hart van deze presentatie met een oppervlakte van 4.500 m². Hier zullen allerlei producten uit de streek worden aangeboden, er worden proeverijen gehouden en er is muziek uit de regio Pays de la Loire. Vorig jaar bleek uit onderzoek, dat 92% van de bezoekers aan het Franse Paviljoen de intentie had een vakantie in Frankrijk door te brengen.
Tijdens de komende Vakantiebeurs zullen bijna 200 exposanten, en ook tal van andere Franse landstreken, acte de présence geven om de variatie aan Franse vakantiegenoegens onder de aandacht te brengen. Eén van die genoegens is het varen in Frankrijk. Niet met de speedboat op een van de vele meren, maar rustig trekken en kabbelen over de vele waterwegen waarmee het Franse landschap doorsneden is.

Relaxte vakantie
"We kennen allemaal de grote en vaak natuurlijke, wilde rivieren van Frankrijk'', zegt Directeur Van Dijk van VDF Vaarvakanties in Amsterdam Noord, jaarlijks vaste gast op de Vakantiebeurs. ''De Loire met zijn oude kastelen, de zeer natuurrijke Asnières, de Cher, de Sarthe, Seine en Oise. Veel van die rivieren zijn slechts deels bevaarbaar voor motorboten. Er zijn echter prachtige, landschappelijk boeiende vaarwegen, oude verbindingskanalen, waar onze schepen een heerlijk relaxte vakantie bieden voor het hele gezin. Dat is puur onthaasten voor alleman".

Atlantische Loirestreek
VDF Vaarvakanties heeft al meer dan twintig jaar vaarervaring in en op de Franse wateren. Ook in het gebied van de Atlantische Loirestreek: "We varen daar op de Sarthe, de Mayenne, de Maine, de Oudon met de huurboten, die accommodatie bieden aan hele gezinnen. De tochten van het echte vakantievieren'', zegt Van Dijk lyrisch. ''Eens helemaal los komen van de sleur van het dagelijks leven. Geen televisie, een rustig tempo, steeds andere, maar rustige vergezichten, nostalgische restaurantjes langs de oevers, wat opwinding en een praatje bij de sluizen, een boek lezen aan dek, of een verfrissende sprong in het water. Doorgaans zijn er ook fietsen aan boord om het varen eens af te wisselen met een fietstochtje in de omgeving of voor en bezoek aan een gezellig dorpje in de nabijheid voor boodschappen of een etentje''.

Makkelijk te varen
De huurboten van Franse of Engelse maatschappijen waarbij VDF bemiddelt, zijn van Locaboat, Plaisance, Nicols, Rives de France of Crown Blue Lines. Ze bieden ruimte aan vier tot twaalf personen en zijn makkelijk te varen en manoeuvreren. De huurder stapt op in één van de vele opstapplaatsen en vaart zijn boot, naar gelang hij er de tijd voor neemt, naar een andere plaats. Vooraf krijgen de schippers aan boord van hun boot van een ervaren verhuurder uitleg over het varen, de besturing, koken en slapen aan boord en het verdere gebruik van het vaartruig.

Wereld Erfgoedlijst
VDF is actief in dertien Franse regio's. Populaire bestemmingen zijn, naast de Loire Atlantique het Canal du Midi, dat door de Unesco op de Wereld Erfgoedlijst is geplaatst, van Bordeaux naar bijvoorbeeld Sêtes. Ook Bourgondië trekt veel aspirant schippers uit Nederland aan. Het varen in Frankrijk is een belevenis apart; ook voor de mensen die graag voor- en naseizoen willen benutten. Het is een familieactiviteit, die echter ook geschikt is voor paren zonder kinderen. In de nabije toekomst gaat VDF de vlootbewegingen uitbreiden naar Duitsland (rond Berlijn), Engeland, Ierland en Schotland.

Openingstijden
De Vakantiebeurs 2003 is voor de consument geopend van woensdag 8 tot en met zondag 12 januari. De openingstijden zijn van 10.00 tot 18.00 uur, op vrijdag tot 22.00 uur. Voor meer informatie: www.vakantiebeurs.nl


-.-.-.-.-.-


Noot voor de redactie (

Jaarbeurs Utrecht