Jaarbeurs Utrecht


Persberichten Perskamer: Vakantiebeurs

Canadees smullen op Vakantiebeurs 2003

Utrecht, december 2002

Op de Vakantiebeurs 2003 (Jaarbeurs Utrecht, 8 t/m 12 januari) kan in Hal 12 gesmuld worden van tal van Canadese lekkernijen. Daarvoor zorgen Yvonne en Berry Swarthoff, die in Lochem een Canadees restaurant uitbaten. Op de beurs wordt een deel van de keuken uit Lochem ingezet om de belangstellenden voor Canada te verwennen met hapjes, broodjes, snacks, en zeker met de Canadese wijnen en andere heerlijke drankjes.

Kok Berry zorgt er in ieder geval voor, dat de zoete maple (esdoorn) producten aanwezig zijn (gebak, snoep en koekjes), dat de heerlijke en speciale saskatoon berry's uit Manitoba verwerkt worden (in saus en over het ijs) en dat er broodjes voorhanden zijn met stevig en typisch Canadees beleg. Dat is bijvoorbeeld zalm, maar ook de malse en hormoonvrije Alberta beef, naast het vlees van de caribou en de bison. Canada heeft zich in het afgelopen jaar goed gehandhaafd op de toeristenmarkt. Waar het in het najaar van 2001 een dip kreeg te verwerken als gevolg van de aanslagen in Amerika, is dit jaar duidelijk sprake van herstel. De verwachting van de toeristische afdeling van de Canadese ambassade is zelfs, dat het aantal van 115.000 Nederlandse bezoekers in 2001, tot september een uitstekend jaar, ook dit jaar bereikt zal worden.

Familiebezoek
Canada neemt al jaren een vaste en druk bezochte plaats in op de Vakantiebeurs 2003. Er is wel sprake van een zekere verschuiving in de belangstelling, die vroeger vooral leunde op het familiebezoek van en naar Hollandse emigranten. De grote stroom Hollanders in Canada, die hun familieleden uit Holland op bezoek kregen, heeft inmiddels een hoge leeftijd bereikt.
De volgende generatie heeft minder hechte banden. Daarvoor in de plaats zijn reizigers gekomen, die aangetrokken zijn door de verhalen over de schitterende natuur van bijvoorbeeld Brits Columbia en Alberta. Er is dan ook een verschuiving te zien in de bestemmingen, die meer gezocht worden in de ruige landschappen en de oernatuur, zoals in het westen van het land. De aantrekkingskracht van de veelal nog ongerepte natuur aan de westkust blijkt steeds groter te worden voor de Nederlandse toerist. Ook de ruige natuur van de Atlantische oostkant, de regio's New Brunswick en New Foundland, lokt meer toeristen dan voorheen.

Vliegverkeer geïntensiveerd
Volgend jaar zal het vliegverkeer naar Canada in ieder geval geïntensiveerd worden. Martin Air gaat twee keer in de week op Vancouver vliegen en twee keer in de week op Edmonton en Calgary. Op Toronto wordt komend jaar drie keer in de week gevlogen. Air Canada gaat vanaf juni 2003 dagelijks vliegen naar bijna alle belangrijke Canadese bestemmingen. De KLM vliegt dagelijks op Toronto, Montreal en Vancouver. Een voordeel bij dit alles de redelijk goedkope Canadese dollar, die nu 0,65 euro kost.

Verenigde Staten
De Verenigde Staten krabbelen langzaam weer uit het diepe dal van 2001, dat echter lang niet alleen werd veroorzaakt door de aanslagen in New York en Washington. Volgens de Stichting Visit USA was er al voor de beruchte elfde september een terugval te zien, die schommelde tussen de 15 en 21%, als gevolg van de sterk gestegen dollar.
Dit jaar is redelijk stabiel gebleken en is zelfs sprake van een lichte stijging met ongeveer 4,5%. De staat Florida is typisch het slachtoffer geworden van de hoge dollarkoers. De veel aangevlogen steden New York en Washington ondervonden de weerslag van de aanslagen. Er is in het toeristisch verkeer sprake van een verschuiving naar het achterland, de meer zuidelijke staten en het westen van de VS.

Verlaagde hotelprijzen
De gemiddelde verblijfsduur van de Amerikagangers uit Nederland handhaafde zich rond de 16,7 nachten. De lage vliegtarieven naar Amerika zorgden in ieder geval voor een deel van het inhaaleffect. De toerist weet zijn weg in de doolhof van Amerikaanse vliegroutes kennelijk goed te vinden. Hij heeft bovendien kunnen profiteren van campagnes met verlaagde hotelprijzen.
Volgens Visit USA zoekt de Nederlandse toerist in Amerika op de eerste plaats het 'Amerika gevoel': ruig, groot en vrij. Daarbij spelen het bezoek aan natuurparken en de mogelijkheid om per camper of auto de oneindige ruimtes te verkennen een grote rol. Veelzeggend is, dat de helft van de toeristen tot de 'herhalers' behoort.

Openingstijden
De Vakantiebeurs 2003 is voor de consument geopend van woensdag 8 tot en met zondag 12 januari. De openingstijden zijn van 10.00 tot 18.00 uur, op vrijdag tot 22.00 uur. Voor meer informatie: www.vakantiebeurs.nl


-.-.-.-.-.-


Noot voor de redactie (

Jaarbeurs Utrecht