Jaarbeurs Utrecht


Persberichten Perskamer: Vakantiebeurs

Toerisme op Turkije groeit met sprongen

Utrecht, december 2002

Volgens de Wereld Toerisme Organisatie (WTO) zal Turkije binnen twintig jaar het vierde vakantieland ter wereld zijn. In 2020 trekt het land volgens deze prognose 27 miljoen bezoekers per jaar. De eerste drie plaatsen zullen bezet blijven door Frankrijk, Spanje en Italië. De grote vlucht van het toerisme in Turkije komt tijdens de Vakantiebeurs 2003 (8 t/m 12 januari, Jaarbeurs Utrecht) tot uitdrukking in de standruimte in Hal 1. In deze Mediterrane hal is Turkije met bruto 2000 m² dubbel zo groot aanwezig als vorig jaar.

Dat Turkije hard op weg is een echt vakantieland te worden bewijzen de grote sprongen die momenteel gemaakt worden bij de ontwikkeling van het toerisme. Volgens recente cijfers van de ANVR steeg het bezoek uit Nederland vorig jaar met liefst 22 procent. Het vliegtoerisme op Turkije nam toe met 31 procent en benadert nu al Spanje, dat een marktaandeel heeft van 25 procent van de vliegvakanties vanuit ons land. Turkije volgt met een marktaandeel van 23 procent en Griekenland nam 20 procent van de koek.
Nederlanders
In 2000 reisden 440.000 Nederlanders voor een vakantie naar Turkije. Een jaar later was dit al gestegen tot 620.000 bezoekers uit ons land en dit jaar is de teller in de eerste negen maanden al gestegen tot 710.000. Tachtig procent van de boekingen verliep via reisorganisaties.
De verwachting van het Turkse consulaat in ons land is, dat de groei voorlopig jaarlijks met 20 tot 25 procent zal stijgen. De vergroting van de infrastructuur in het gastland is ruim voldoende om die stormachtige groei op te vangen. De accommodaties variëren van eenvoudige pensions en appartementen tot all-in vijf sterrenhotels.

Overwinteren
Door de gunstige klimatologische omstandigheden is Turkije een land waar het toeristische seizoen 12 maanden kan duren. Er zijn dan ook volop mogelijkheden voor overwinteren in Turkije, zoals dat nu in Spanje, Portugal en de tropen al het geval is. Favoriete streken in Turkije zijn vooral het zuiden en zuidwesten met de vele stranden.
Met een kustlijn van 8000 km, besneeuwde bergtoppen voor de nu nog bescheiden ontwikkelde wintersport, groene bossen voor verkoeling en wandeltochten, warmwaterbronnen, een uitstekende lokale keuken en vooral gastvrije gastheren en
-vrouwen meent Turkije voor de verwende vakantiegangers een ruim gevarieerd aanbod te presenteren.

Culturele evenementen
Naast de stranden staan de toeristen ook allerlei culturele evenementen ter beschikking, er zijn excursiemogelijkheden te over, heuvellandschappen, rivieren, meren en grotten. Aan deze activiteiten wordt ook het golfen toegevoegd; een nieuwe trend om in Turkije een actieve vakantie te beleven. Daarnaast wordt het congres- en vergadertoerisme steeds meer ontwikkeld.

Openingstijden
De Vakantiebeurs 2003 is voor de consument geopend van woensdag 8 tot en met zondag 12 januari. De openingstijden zijn van 10.00 tot 18.00 uur, op vrijdag tot 22.00 uur. Voor meer informatie: www.vakantiebeurs.nl


-.-.-.-.-.-


Noot voor de redactie (

Jaarbeurs Utrecht