Ingezonden persbericht


Persbericht/vooraankondiging

Utrecht, 7 januari 2003

Jongeren en de Tweede-Kamerverkiezingen. Waar gaat het om? Politieke jongerenorganisaties en de Nationale Jeugdraad organiseren verkiezingsdebatten

Het startsein is gegeven, de eerste lijsttrekkersdebatten zijn geweest, campagnes ingezet. Nederland gaat weer naar de stembus. Ook jong Nederland. Om jongeren te stimuleren en ondersteunen in het maken van een gedegen keuze op 22 januari organiseert een aantal politieke jongerenorganisaties (PJO s) in januari jongerendebatten, elk met hun eigen thema. Gezamenlijk met de PJO s promoot de Nationale Jeugdraad deze debatten, die in verschillende steden plaats zullen vinden. Kijk op www.stemjong.nl en www.jeugdraad.nl voor meer informatie.

Als afsluiting van deze reeks debatten organiseert de Nationale Jeugdraad zelf een debat tijdens een feestelijke nieuwjaarsbijeenkomst op zaterdag 18 januari 2003. Tijdens dit debat gaan jonge Kamerkandidaten met elkaar in discussie en zal de Zwetsprijs worden uitgereikt aan de politicus die het minst helder formuleert. We moeten immers toch van jonge Kamerkandidaten kunnen verwachten dat ze gewone jongerentaal spreken? Tijdens de bijeenkomst worden tevens diverse jongeren-initiatieven gepresenteerd.

Ongebonden jongeren
Met dit debat wil de Nationale Jeugdraad vooral jongeren bereiken die geen lid zijn van een jongerenorganisatie, de ongebonden jongeren . Jongeren die al politiek actief zijn, zullen namelijk waarschijnlijk wel gaan stemmen. Omdat ongebonden jongeren niet zo snel naar een debat van een politieke jongerenorganisatie zullen gaan, organiseert de Jeugdraad een debat in een voor hen laagdrempelige locatie, namelijk club Sinners in Amsterdam. Zo hopen we hen vlak voor de verkiezingen ervan te overtuigen dat ze op 22 januari hun stem niet verloren moeten laten gaan.

Noot voor de redactie,