Agalev (Vlaanderen)

PERSMEDEDELING
MEERDERHEIDSFRACTIES
VLAAMS PARLEMENT

Brussel, 8 januari 2003

CD&V blijft het economisch beleid boycotten en dit samen met het Vlaams Blok


Vandaag werd in het Vlaams Parlement het decreet op het economisch ondersteuningsbeleid - beter bekend als expansiesteun - besproken.

Tijdens deze bespreking werd duidelijk dat de CD&V-fractie - gebruikmakend van het reglement dat toelaat om met de handtekeningen van een derde van de parlementsleden naar de Raad van State te gaan - nieuwe vertragingsmanoeuvres gebruikt om dit decreet tegen te houden en dit samen met het Vlaams Blok.

De meerderheidspartijen betreuren ten zeerste de houding van de CD&V-fractie.


1. Door deze vertraging komen steunmaatregelen voor een aantal bedrijven door tijdsdruk ernstig in gedrang. Deze bedrijven dreigen het slachtoffer te worden van de politieke spelletjes van de CD&V. De stelling van de Vlaamse christendemocraten dat zij de verdedigers zijn van de ondernemers in Vlaanderen klinkt dan ook bijzonder ongeloofwaardig.


2. Tijdens dit debat werd het zeer duidelijk dat de economische visie van CD&V en Vlaams Blok nagenoeg volledig overeenkomt. Blijkbaar stappen de CD&V en Vlaams Blok de 21ste eeuw binnen met een achterhaalde economische visie, waar de rol van de overheid zich ertoe beperkt bedrijven te subsidiëren zonder zelf een aantal inhoudelijke keuzes (zoals ecologie, kwalitatieve werkgelegenheid, KMO's en starters) te maken. Met een 19de-eeuws beleid ga je de toekomst niet te lijf.


3. Het feit dat CD&V samen met het Vlaams Blok naar de Raad van State stapt om ook pure beveiligingsinvesteringen te laten subsidiëren, is niet alleen tekenend voor de politieke keuzes die de CD&V maakt, maar geeft ook aan op welk hellend vlak deze partij zit inzake haar samenwerking met het Vlaams Blok.
Jos Stassen, Vlaams volksvertegenwoordiger Agalev 0476 56 70 52 Robert Voorhamme, Vlaams volksvertegenwoordiger Sp.a Guy Sols, Vlaams volksvertegenwoordiger VLD
Frans De Cock, Vlaams volksvertegenwoordiger VLD