Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

Haarlem, 8 januari 2003

Bogin in hoger beroep tegen uitspraak Groningse rechtbank

De Bond van de Generieke Geneesmiddelenindustrie Nederland (Bogin) gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van 12 december 2002 van de Groningse rechtbank in het kort geding tegen Geové RZG. Geové RZG mag apothekers voortaan verplichten uitsluitend de generieke variant van het antidepressivum fluoxetine met de laagste Taxe-vermelding aan patiënten te verstrekken.

Bogin is van mening dat door deze uitspraak haar leden ernstig worden benadeeld door voorgenomen werkwijze van Geové RZG met betrekking tot het vergoeden van geneesmiddelen. De Bogin is het oneens met de uitspraak van de rechter.

Daarnaast vindt de Bogin het onbegrijpelijk dat de duurdere specialité-versie van fluoxetine, Prozac, gewoon vergoed blijft worden. Dit wijkt af van het substitutiebeleid en doelmatigheidsbeleid van de overheid en werkt zowel kostenverhogend als marktverstorend. Ook hanteert Geové RZG het laagste prijs vergoedt principe , een mechanisme dat door de overheid juist los wordt gelaten. Geové RZG maakt hierbij gebruik van de Taxe, een tarieflijst voor apothekers die strijdig is met het mededingingsrecht.