OSB

verfoeid Pemba-boetesysteem moet geheel worden afgeschaft

Persbericht, dinsdag 7 januari 2003
(embargo tot woensdag 8-1-2003, 16.15 uur)

OSB-voorzitter in Nieuwjaarstoespraak:

Verfoeid Pemba-boetesysteem moet geheel worden afgeschaft

De voorzitter van de Ondernemersorganisatie Schoonmaak- en Bedrijfsdiensten (OSB), de heer drs. H.J.G.M. van Weerdenburg, deed tijdens zijn Nieuwjaarsrede op woensdag 8 januari 2003 een stevige oproep aan de politiek om het verfoeide Pemba-boetesysteem voor alle bedrijven af te schaffen. Hij vindt, dat de schoonmaakbranche door dit boetesysteem zeer onrechtvaardig wordt behandeld en dat van dit systeem eerder negatieve dan positieve prikkels uitgaan. Het Kabinet besloot onlangs om de Pemba voor kleine bedrijven te laten vervallen. Voor Van Weerdenburg gaat dit niet ver genoeg. Hij vindt dat de Pemba-boete voor alle bedrijven moet verdwijnen. Het terugdringen van de uitstroom naar de WAO is een belangrijk actiepunt voor de branche. Om de initiatieven van bedrijven op dit gebied te steunen, pleit Van Weerdenburg onder andere bij de politiek voor de ontwikkeling van een nieuw WAO-systeem op basis van het SER-Akkoord. Bovendien wil OSB samen met vakbonden en overheid op korte termijn een ARBO-Convenant afsluiten, dat als een belangrijk handvat kan dienen bij het verlagen van het ziekteverzuim en de uitstroom naar de WAO. Naast zijn oproep in het kader van de WAO, sprak Van Weerdenburg in de Nieuwjaarsrede zijn zorg uit over de ontwikkeling van de loonkosten in de komende jaren en de ogenschijnlijk verslapte aandacht van het Ministerie van OC&W voor het schoonmaakonderhoud op basisscholen.

In het kader de WAO-problematiek wees Van Weerdenburg in zijn rede op een concept-voorstel van Minister De Geus van Sociale Zaken. In dat voorstel maakte de Minister een onderscheid tussen werk- en sociaal gerelateerde klachten, die uiteindelijk tot de instroom in de WAO kunnen leiden. Uit onderzoek blijkt, dat de meeste klachten niet werkgerelateerd zijn. Van Weerdenburg betreurt het, dat De Geus zijn voorstel inmiddels weer heeft ingetrokken en hoopt dat dit plan binnenkort toch weer uit de prullenbak zal worden gehaald. Voor de schoonmaakbranche is dit een belangrijk punt. Juist omdat de branche actief is aan de onderkant van de arbeidsmarkt en met veel parttimers werkt, is de uitstroom van medewerkers naar de WAO om niet-werkgerelateerde redenen groter. Ondanks dit hogere risico, neemt de branche haar maatschappelijke verantwoordelijkheid door mensen met een potentieel hoger risico van uitstroom naar de WAO toch aan te nemen. Tegen dat licht vindt Van Weerdenburg het onrechtvaardig, dat schoonmaakbedrijven hiervoor via de Pemba worden bestraft.

Loonontwikkeling
In zijn Nieuwjaarsrede haalde Van Weerdenburg diverse onderwerpen aan, die in 2002 hebben gespeeld en die ook in het komende jaar veel aandacht zullen vragen. Zo kon eind vorig jaar een onderhandelingsresultaat met CNV BedrijvenBond worden afgesloten voor een nieuwe CAO voor de schoonmaakbranche. Dit resultaat kon bereikt worden binnen de afspraken van het Sociaal Akkoord, dat centrale sociale partners en het Kabinet hebben gesloten om de ontwikkeling van de loonkosten in de hand te houden. De OSB-voorzitter pleitte ervoor de afspraken uit dat Akkoord strikt te volgen en op basis hiervan ook een lijn naar de toekomst uit te zetten. Hij riep het FNV op zich aan te sluiten bij het bereikte CAO-akkoord.

De Nieuwjaarsreceptie van OSB vindt plaats in Evenementencentrum Hart van Holland in Nijkerk en start om 15.00 uur. De Nieuwjaarsrede zal omstreeks 16.15 uur uitgesproken worden door de heer Van Weerdenburg.

---

Noot voor de redactie (