Nederlandse Spoorwegen Persbericht
Utrecht, 8 januari 2002
"Zwerfafval spoort niet" campagne goed bekend bij reizigers

De gezamenlijke campagne 'Zwerfafval spoort niet' van Stichting Nederland Schoon en NS scoort een hoge bekendheid onder reizigers. Uit onderzoek uitgevoerd door het marktonderzoekbureau R&M, Research and Marketing blijkt dat ruim driekwart van de reizigers (76%) de campagne kent. Tevens vindt zo'n 80% van de reizigers het een goede manier om aandacht te vestigen op de zwerfafvalproblematiek. NS en Nederland Schoon zijn blij met de hoge waardering van de campagne. De recent aangestelde stationsbeheerders van NS blijven op de stations aandacht vragen voor het verminderen van zwerfafval. NS gaat door met zorgen voor schone stations, als één van de vijf hoofddoelstellingen van NS.

Op ruim 100 stations zijn inmiddels 1250 extra afvalbakken geplaatst en worden 78 stations intensiever schoongemaakt. Uit het onderzoek, dat voorafgaand en na afloop van de campagne is gehouden, blijkt dat de reizigers de stations vrij schoon vinden: gemiddeld geven zij het rapportcijfer 6,5. De hoeveelheid zwerfafval is helaas nog niet noemenswaardig afgenomen. Tussen de rails ligt verhoudingsgewijs het meeste afval. Om dit afval te verwijderen heeft NS 15 speciale zuigmachines aangeschaft, die gebruikt worden op de 50 grootste stations. De 28 stationsbeheerders zien toe op de reinheid van alle NS-stations.

Noot aan de redactie Meer informatie, uitsluitend voor redacties: NS, Michel Hueber: 030-2357070 Nederland Schoon, Ingeborg Biemans:070-3042080

NS
NS speelt een belangrijke rol in de mobiliteit van Nederland. De onderneming stelt zich ten doel reizigers veilig, op tijd en comfortabel te vervoeren. Daarnaast speelt NS een belangrijke rol in de ontwikkeling en exploitatie van stations en stationsomgevingen. NS is de grootste reizigersvervoerder op het spoor. Hoofddoelstellingen van het beleid zijn: op tijd rijden, informatie en vriendelijkheid verschaffen, aan sociale veiligheid bijdragen, voldoende vervoerscapaciteit creëren en schone treinen en stations realiseren. Dagelijks vervoert NS meer dan 1 miljoen reizigers en beheert 380 stations. Bij NS werken ruim 24.000 mensen.

Het Nederlandse spoorwegnet is niet in handen van NS. Het beheer van de rails, seinen, bovenleiding, etc. is door het Ministerie van Verkeer en Waterstaat toegewezen aan ProRail (Railinfrabeheer, Railned en Railverkeersleiding).

Stichting Nederland Schoon
In het kader van het Convenant Verpakkingen III hebben de overheid (VROM), de gemeenten (VNG) en het bedrijfsleven (SVM-PACT, MKB Nederland en het VNO-NCW) afgesproken afzonderlijk en nadrukkelijk aandacht te geven aan het vraagstuk zwerfafval. In het deelconvenant Zwerfafval hebben de partijen heldere en meetbare afspraken opgenomen over de reductie van zwerfafval in de komende jaren. Stichting Nederland Schoon is in 1991 opgericht door het bedrijfsleven, de overheid en belangenorganisaties als de ANWB.

Michel Hueber
NS Persvoorlichting