Ministerie van Buitenlandse Zaken

Van Ardenne teleurgesteld over opbrengst hulpactie tegen hongersnood

PERSBERICHT

Ministerie van Buitenlandse Zaken

8 januari 2002

VAN ARDENNE TELEURGESTELD OVER OPBRENGST HULPACTIE TEGEN HONGERSNOOD

Staatssecretaris van Ardenne is teleurgesteld over de opbrengst van de inzamelingsactie van de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) voor de dreigende hongersnood in Afrika. Dit zei zij vanochtend op Radio 1 in het programma `De Ochtenden'. De actie heeft tot nu toe ruim 2 miljoen euro opgebracht. De staatssecretaris had gehoopt dat het Nederlandse publiek een grotere betrokkenheid bij de hongersnood zou hebben getoond. "Ieder mens, ieder kind, iedere vrouw die sterft van de honger, dat is toch verschrikkelijk! Juist daarom is het resultaat dat is opgehaald zo bedroevend," zo stelde van Ardenne.

De SHO is begin december een landelijke actie gestart voor de dreigende hongersnood in Afrika. Staatssecretaris van Ardenne heeft een startbedrag van 5 miljoen euro beschikbaar gesteld voor deze actie.

De hongersnood in de Hoorn van Afrika en in Zuidelijk Afrika bedreigt momenteel 27 miljoen mensen. Maar dit kan oplopen tot ca. 38 miljoen mensen over heel Afrika. "Punt is dat je niet weet hoe lang de droogte en de daarmee samenhangende voedseltekorten aanhouden. Dat kan wel eens een langdurige kwestie worden" aldus de bewindsvrouw.

Als belangrijkste oorzaak voor hongersnood noemde van Ardenne de klimaatverandering in de wereld en de daaruit voortvloeiende aanhoudende droogte. Maar ook politieke factoren spelen een belangrijke rol. "Droogte valt deels te pareren met een goede landbouw- en waterpolitiek, maar de landen moeten wel zelf het heft in handen nemen", aldus de staatssecretaris.

Van Ardenne zal binnenkort met de SHO om de tafel gaan zitten om het resultaat van deze actie te bespreken en om na te gaan of een eventuele vervolgactie zinvol is, om het Nederlandse publiek te informeren over deze hongersnood.

Noot voor de redactie (