Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Voor de wereldwijde markt

Apple introduceert iLife

Nieuwste versies van iPhoto, iMovie, iDVD en iTunes werken naadloos samen

Bunnik, 8 januari 2003-Apple presenteert vandaag iLife, een geïntegreerd programmatuurpakket dat bestaat uit de nieuwste versies van iPhoto, iMovie en iDVD en het onlangs uitgekomen iTunes 3, die samen de veelgeprezen digitale-levensstijlprogramma's van Apple vormen. iLife is het enige geïntegreerde programmapakket dat programma's bevat voor alle aspecten van de moderne "digitale levensstijl": digitale muziek en fotografie en het maken van digitale films en dvd's. Het is ook het eerste product dat al deze programma's naadloos integreert.

"iLife is voor de digitale levensstijl wat Microsoft Office is voor productiviteitstaken in een kantooromgeving: alle programma's zijn op elkaar afgestemd en ze worden in één doos verkocht", aldus Steve Jobs, CEO van Apple. "Apple loopt hiermee ver vooruit op zijn pc-concurrenten. We leverden al de allerbeste programma's voor digitale muziek en fotografie en voor het maken van films en dvd's, en nu werken deze programma's bovendien perfect samen."

iLife bevat fantastische nieuwe versies van iPhoto, iMovie en iDVD, stuk voor stuk voorzien van diverse geavanceerde nieuwe functies. De programma's zijn nu bovendien naadloos geïntegreerd, zodat gebruikers hun digitale muziek, foto's en films vanuit elk van de programma's rechtstreeks kunnen benaderen. Zo kunnen gebruikers in iPhoto 2, iMovie 3 of iDVD 3 muziek uit hun iTunes-bibliotheek selecteren om te gebruiken als achtergrond voor iPhoto-diavoorstellingen, iMovie-films of dvd-menu's. Ze kunnen direct doorwerken en hoeven het creatieve proces niet te onderbreken om tussen verschillende programma's heen en weer te schakelen.

iPhoto is nu uitgerust met een speciale functie waarmee de kwaliteit van minder goede foto's met één muisklik dramatisch kan worden verbeterd; een retoucheerfunctie waarmee krassen, haren, lensvuil en dergelijke kunnen worden verwijderd; een functie om foto's op een cd of dvd te zetten zodat gebruikers hun iPhoto-bibliotheek kunnen archiveren of ter beschikking kunnen stellen van anderen; en een optie om foto's met één muisklik te mailen via Mac OS X Mail, Eudora, Entourage of AOL.

iMovie 3 bevat professionele speciale effecten, zoals het nieuwe "Ken Burns"-effect waarmee een dramatisch bewegingseffect kan worden toegevoegd aan stilstaande beelden; krachtige nieuwe geluidsbewerkingsfuncties en spectaculaire geluidseffecten van de reeds zeven maal met een Academy Award bekroonde Gary Rydstrom van Skywalker Sound; professionele speciale video-effecten zoals 'Filmveroudering', 'Brievenbus' en 'Aardbeving'; en de mogelijkheid om hoofdstukmarkeringen aan een film toe te voegen voor navigatie en scèneselectie op dvd's.

iDVD 3 bevat 24 nieuwe, professionele, door Apple ontworpen en aanpasbare dvd-menuthema's; dvd-scèneselectiemenu's die automatisch worden aangemaakt op basis van iMovie-hoofdstukmarkeringen; en de mogelijkheid om iDVD 3-thema's een persoonlijk tintje te geven met behulp van foto's, muziek of filmfragmenten die worden geïmporteerd via de nieuwe effectgebieden in iDVD.

Prijzen en verkrijgbaarheid
De iLife-programma's worden meegeleverd met alle nieuwe Macintosh computers. Vanaf 25 januari kunnen iPhoto 2 en iMovie 3 gratis worden gedownload vanaf www.apple.com. Vanaf diezelfde datum is iLife tevens als compleet pakket met één installatieprogramma voor alle vier programma's verkrijgbaar bij de Apple Store (www.apple.com/nlstore) en via erkende Apple Resellers, voor een adviesprijs van 49 euro exclusief BTW, 58,31 euro inclusief BTW. Er is bovendien een iLife Up-To-Date-upgradepakket beschikbaar voor alle klanten die op of na 7 januari een nieuwe Mac-computer met SuperDrive (dvd-r-/cd-rw-eenheid) aanschaffen waarbij iLife niet wordt meegeleverd. Het iLife Up-To-Date-pakket is verkrijgbaar tegen betaling van verzend- en administratiekosten. iTunes 3 kan momenteel al gratis worden gedownload vanaf www.apple.com.

Voor iLife is Mac OS X versie 10.1.5 of hoger en een Macintosh met een PowerPC G3- of G4-processor nodig; 256 MB RAM wordt aanbevolen. Voor het importeren van foto's vanaf een digitale camera is een ingebouwde USB-poort vereist; voor het importeren van digitaal-videomateriaal vanaf een camcorder dient de computer voorzien te zijn van een ingebouwde FireWire-poort. Voor het branden van dvd's met behulp van iDVD is een Macintosh computer nodig met een Apple SuperDrive (dvd-r-/cd-rw-eenheid). Archivering van foto's op dvd in iPhoto is alleen mogelijk onder Mac OS X versie 10.2 of hoger.

© 2003 Apple Computer, Inc. Alle rechten voorbehouden. Apple, het Apple logo, Mac, Mac OS, Macintosh, iLife, iPhoto, iMovie, iDVD, iTunes, FireWire, Apple Store en SuperDrive zijn gedeponeerde handelsmerken of handelsmerken van Apple. Andere bedrijfs- of productnamen kunnen handelsmerken zijn van hun respectieve eigenaars. # # #

Apple Computer, Inc. gaf in de jaren '70 het startschot voor de personal-computerrevolutie met de Apple II en vond in de jaren '80 de personal computer opnieuw uit met de Macintosh Apple staat nu opnieuw achter zijn oorspronkelijke missie: de beste producten leveren op het gebied van personal computers aan studenten, docenten, ontwerpers, grafici en consumenten over de hele wereld, door middel van innovatieve programmatuur, apparatuur en internetproducten.

Websites van Apple:
Voor informatie over Apple: http://www.apple.com Voor informatie over Apple Benelux: http://www.apple.com/nl Voor persberichten, achtergrondinformatie en contactinformatie: http://www.apple.com/nl/pr Voor fotomateriaal: http://www.apple.com/pr

Patrice Hijsterborg
MarCom & PR Manager
Apple, Kosterijland 42, 3981 AJ Bunnik

Tel: +31 (0) 30 659 39 40
Fax: +31 (0) 30 659 38 50
Email: hijsterborg.p@euro.apple.com

Web: http://www.apple.com/nl Aanmelden voor Apple eNews: http://www.apple.com/nl/enews