Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Voor de wereldwijde markt

Apple introduceert zijn kleinste notebook ooit

Bunnik, 8 januari 2003 - Apple presenteerde gisteren de nieuwe 12-inch PowerBook G4 met een schitterend active-matrixbeeldscherm van 12 inch en een duurzame behuizing van aluminium met een gewicht van iets minder dan 2,1 kilo*. De stijlvolle nieuwe 12-inch PowerBook G4 is voorzien van een krachtige 867-MHz PowerPC G4-processor, een snelle NVIDIA-videokaart, een standaard gecombineerde dvd-rom-/cd-rw-eenheid met sleuf, geïntegreerde ondersteuning voor Bluetooth en een ongekend krachtige batterij die zonder bijladen tot vijf uur lang meegaat. Ondanks deze krachtige voorzieningen bedraagt de adviesprijs van deze veelzijdige nieuwe computer slechts 1.899 euro exclusief BTW.

"De nieuwe 12-inch PowerBook G4 is een waar juweeltje," aldus Steve Jobs, CEO van Apple. "Het is de kleinste en meest betaalbare PowerBook die Apple ooit heeft gemaakt en de meest compacte volledig uitgeruste notebook van 12 inch ter wereld."

De nieuwe PowerBook G4 is voorzien van een schitterend 12-inch active-matrixbeeldscherm met een resolutie van 1024 x 768 pixels en heeft een dikte van slechts 2,6 cm en een gewicht van nog geen 2,1 kg. De nieuwe 12-inch PowerBook G4 is voorzien van een 867-MHz PowerPC G4-processor met Velocity Engine, 256 MB snel DDR-geheugen (Double Data Rate)(uitbreidbaar tot 640 MB) en een snelle NVIDIA GeForce4 420 Go grafische processor met 32 MB speciaal DDR RAM voor een ongelooflijke 3D-weergave en een supersnelle beeldopbouw. De PowerBook wordt standaard geleverd met een gecombineerde dvd-rom-/cd-rw-eenheid met sleuf waarmee gebruikers dvd's kunnen afspelen en gegevens- en muziek-cd's kunnen branden. Klanten kunnen de 12-inch PowerBook G4 ook laten voorzien van een SuperDrive (als maatwerkoptie) waarmee zowel cd's als dvd's kunnen worden afgespeeld en gebrand.

De nieuwe 12-inch PowerBook G4 is voorzien van geïntegreerde ondersteuning voor Bluetooth, zodat draadloos verbinding kan worden gemaakt met apparaten die geschikt zijn voor Bluetooth, zoals mobiele telefoons en organizers. Verder wordt iSync, het nieuwe programma van Apple, meegeleverd, waarmee gebruikers agenda's en adresgegevens op hun Mac automatisch kunnen synchroniseren met agenda's en adresgegevens op apparaten die Bluetooth ondersteunen. De nieuwe 12-inch PowerBook G4 is bovendien voorzien van geïntegreerde antennes en een kaartsleuf die ondersteuning biedt voor AirPort Extreme, de baanbrekende draadloze-netwerktechnologie van Apple die is gebaseerd op de 802.11g-norm**. Via een 802.11g-verbinding kunnen gegevens met een snelheid van 54 Mbps worden verzonden, bijna vijf keer zo snel als met eerdere draadloze technologieën. Bovendien is deze technologie volledig compatibel met de miljoenen 802.11b Wi-Fi-apparaten die wereldwijd in gebruik zijn.

Bij alle 12-inch PowerBook G4-modellen wordt Mac OS X versie 10.2 geleverd, die unieke voorzieningen biedt voor mobiele gebruikers, zoals een Instant On-functie die ervoor zorgt dat de PowerBook in een seconde uit de sluimerstand wordt gehaald, automatische netwerkherkenning waarmee automatisch de actieve netwerkpoort wordt gedetecteerd en het juiste netwerktype wordt gekozen (Ethernet, 802.11 of modem) en geavanceerd beheer van het stroomverbruik via Energiestandprofielen, zodat de krachtige batterij zonder bijladen tot vijf uur lang meegaat. Elke nieuwe PowerBook G4 wordt geleverd met de iLife-programma's van Apple, een geïntegreerd pakket van bekroonde programma's, waaronder iTunes 3 voor het beheren van digitale muziek, iPhoto 2 voor het ordenen en uitwisselen van digitale foto's, iMovie 3 voor het maken van digitale films en iDVD 3*** voor het maken en branden van dvd's met Hollywood-allure.

Prijzen en verkrijgbaarheid
De nieuwe 12-inch PowerBook G4 is naar verwachting later deze maand verkrijgbaar via de Apple Store op het internet (www.apple.com/nlstore) en bij geautoriseerde Apple resellers voor een adviesprijs van 1.899 euro exclusief BTW, 2.259,81 euro inclusief BTW.

Extra maatwerkopties voor de nieuwe 12-inch PowerBook G4 zijn: tot 640 MB DDR RAM, een SuperDrive (dvd-r/cd-rw), een AirPort Extreme-basisstation en AirPort Extreme-kaart, en het AppleCare Protection Plan.

Voor klanten in het onderwijs gelden speciale prijzen voor Macintosh computers. Ga naar de Apple Store voor het Onderwijs (www.apple.com/nl/education/store) of bel 0800-0230432.


* Het gewicht is inclusief de batterij en de gecombineerde dvd-rom-/cd-rw-eenheid en is afhankelijk van de configuratie en het fabricageproces.
** Voor draadloze internettoegang zijn een AirPort-kaart, een AirPort-basisstation en een internetabonnement nodig (waarvoor u mogelijk dient te betalen). Bepaalde internetaanbieders zijn momenteel niet compatibel met AirPort.
***iDVD 3 iDVD wordt alleen geleverd bij systemen met een Apple SuperDrive.
© 2003 Apple Computer, Inc. Alle rechten voorbehouden. Apple, het Apple logo, Mac, Mac OS, Macintosh, PowerBook, Velocity Engine, SuperDrive, AirPort, iLife, iPhoto, iMovie, iTunes, iDVD, Apple Store en AppleCare zijn gedeponeerde handelsmerken of handelsmerken van Apple. Andere bedrijfs- of productnamen kunnen handelsmerken zijn van hun respectieve eigenaars. # # #

Patrice Hijsterborg
MarCom & PR Manager
Apple, Kosterijland 42, 3981 AJ Bunnik

Tel: +31 (0) 30 659 39 40
Fax: +31 (0) 30 659 38 50
Email: hijsterborg.p@euro.apple.com

Web: http://www.apple.com/nl Aanmelden voor Apple eNews: http://www.apple.com/nl/enews