Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Voor de wereldwijde markt

Apple stapt met AirPort Extreme over op nieuwe 802.11g-norm voor draadloos netwerken

Vijf maal zo snel, draadloze overbrugging en samengebruik van USB-printers

Bunnik, 8 januari 2003 - Apple presenteerde gisteren AirPort Extreme, de nieuwste op Wi-Fi gebaseerde technologie voor draadloos netwerken die is ontwikkeld volgens de nieuwe, ultrasnelle 802.11g-norm. AirPort Extreme is met een gegevenssnelheid tot 54 Mbps bijna vijf maal zo snel als de huidige op de 802.11b-norm gebaseerde producten. De nieuwe AirPort-versie is niettemin volledig compatibel met de miljoenen 802.11b-Wi-Fi-apparaten die overal ter wereld in gebruik zijn. Het nieuwe AirPort Extreme basisstation, dat al verkrijgbaar is voor een prijs vanaf 199 euro exclusief BTW, stelt tot vijftig gebruikers tegelijkertijd in staat om gegevens uit te wisselen met snelheden tot 54 Mbps, maakt uitbreiding van het netwerkbereik mogelijk door middel van draadloze overbrugging ofwel "bridging" (het aan elkaar schakelen van meerdere basisstations en biedt meerdere gebruikers de mogelijkheid om draadloos af te drukken op één rechtstreeks op het basisstation aangesloten USB-printer*.

"Toen Apple in 1999 AirPort introduceerde waren we het eerste computerbedrijf dat producten leverde die waren gebaseerd op de 802.11b-norm. Daarmee gaf Apple de aanstoot tot de hele draadloze Wi-Fi-revolutie", aldus Steve Jobs, CEO van Apple. "En vandaag lopen we opnieuw voorop, nu met de introductie van AirPort Extreme, de eerste van een nieuwe generatie draadloze producten die zijn gebaseerd op de nieuwe 802.11g-norm. AirPort Extreme maakt gegevensoverdracht mogelijk met een snelheid van maar liefst 54 Mbps, maar is daarnaast volledig compatibel met de miljoenen 802.11b-Wi-Fi-apparaten en "hot spots" (draadloze internetaansluitpunten) die overal ter wereld in gebruik zijn."

AirPort Extreme, dat gebaseerd is op de nieuwe 802.11g-norm voor draadloze netwerkapparatuur, werkt met een snelheid tot 54 Mbps, vijf maal zo snel als de huidige Wi-Fi-technologie. AirPort Extreme werkt tevens probleemloos samen met de huidige generatie 802.11b-apparaten, waaronder zogenaamde "hot spots" in openbare ruimten en Wi-Fi-oplossingen voor Windows die aan de 802.11b-norm voldoen. AirPort Extreme is de enige draadloze oplossing die inbelverbindingen met America Online ondersteunt en is tevens compatibel met het LEAP-beveiligingsprotocol van Cisco**. Met maximaal vijftig gebruikers per basisstation ondersteunt AirPort Extreme aanzienlijk meer gebruikers dan de meeste andere basisstations.

Dankzij de flexibiliteit en de kracht die AirPort Extreme levert, kunnen thuisgebruikers, scholen, overheidsinstellingen en bedrijven hun netwerken geheel naar eigen inzicht opzetten. De twee modellen waarin het AirPort Extreme-basisstation leverbaar is, zijn niet alleen bijzonder snel, maar zijn bovendien uitgerust met nieuwe voorzieningen als een USB-poort voor draadloos samengebruik van een USB-printer en een tweede 10/100BASE-T Ethernet-poort voor aansluiting op snelle lokale netwerken of ADSL- of kabelmodems. Onderwijsinstellingen zoals universiteiten en conferentie- en trainingscentra kunnen hun voordeel doen met nieuwe functies als een hulpprogramma voor het bepalen van de optimale plaats voor het basisstation, een programmatuuroptie om het vermogen van het basisstation te regelen en zo het bereik van een draadloos netwerk te beperken tot een specifiek gebied (bijvoorbeeld een conferentieruimte) en een optionele bereikvergrotende omnidirectionele of directionele antenne.

Met behulp van de nieuwe draadloze overbruggingsfunctie kan het bereik van een draadloos netwerk op eenvoudige en voordelige wijze worden vergroot door een draadloze verbinding tot stand te brengen tussen één op een lokaal netwerk aangesloten AirPort Extreme-basisstation en maximaal vier andere AirPort Extreme-basisstations. Op die manier kunnen de kosten van de aanleg van kabels onder de grond en in gebouwen worden bespaard.

Mac OS X versie 10.2, met ingebouwde ondersteuning voor 802.11g, maakt de overstap op een draadloos netwerk gemakkelijker dan ooit. De combinatie van AirPort Extreme met de Rendezvous-technologie van Apple stelt gebruikers in staat via iChat te chatten met andere Mac-gebruikers in het netwerk. Bovendien kan Rendezvous andere voor Rendezvous geschikte apparaten in het netwerk, zoals printers, automatisch detecteren. De gebruiker kan vervolgens onmiddellijk van de printer gebruikmaken, zonder dat deze eerst hoeft te worden geconfigureerd. AirPort Extreme is uitgerust met de nieuwste beveiligingsvoorzieningen, waaronder een ingebouwde firewall en 128-bits-versleuteling. De nieuwe, kleinere en snellere AirPort Extreme-kaart is speciaal ontworpen voor de interne kaartsleuf van de nieuwe Apple PowerBook G4 die eveneens vandaag wordt geïntroduceerd.

Prijzen en verkrijgbaarheid
De Apple Extreme-oplossing is nu verkrijgbaar via de Apple Store (www.apple.com/nlstore) en bij erkende Apple resellers en bestaat uit een Apple Extreme-kaart (verkrijgbaar voor de adviesprijs van 99 euro exclusief BTW, 117,81 inclusief BTW) en het AirPort Extreme-basisstation (verkrijgbaar is voor de adviesprijs van 199 euro exclusief BTW, 236,81 euro inclusief BTW). Het AirPort Extreme-basisstation met ingebouwde 56K V.90-modem en een extra poort voor aansluiting van een bereikvergrotende antenne heeft een adviesprijs van 249 euro exclusief BTW, 296,31 euro inclusief BTW.

Voor klanten in het onderwijs gelden speciale prijzen voor Macintosh computers. Deze klanten kunnen de Apple Store voor het Onderwijs raadplegen (www.apple.com/nl/education/store) of bellen met 0800-0230432.


*Gebaseerd op de IEEE 802.11g-ontwerpspecificatie voor draadloze netwerkapparatuur. Voor hogere gegevenssnelheden dan 11 Mbps zijn een AirPort Extreme-basisstation, een AirPort Extreme-kaart en een voor AirPort Extreme geschikte computer nodig. Voor gegevensoverdracht met de maximumsnelheid van 54 Mbps dienen alle gebruikers over een AirPort Extreme-kaart te beschikken. De werkelijke snelheid kan variëren en is afhankelijk van het bereik, de verbindingssnelheid en andere factoren. Voor draadloos afdrukken via USB zijn Mac OS X versie 10.2.3 of hoger en een compatibele printer nodig.
** Gebruik in combinatie met AOL (5.0 of hoger) is uitsluitend mogelijk in de Verenigde Staten.
© 2003 Apple Computer, Inc. Alle rechten voorbehouden. Apple, het Apple logo, Mac, Mac OS, Macintosh, AirPort, Rendezvous, PowerBook en Apple Store zijn gedeponeerde handelsmerken of handelsmerken van Apple. Andere bedrijfs- of productnamen kunnen handelsmerken zijn van hun respectieve eigenaars. # # #

Patrice Hijsterborg
MarCom & PR Manager
Apple, Kosterijland 42, 3981 AJ Bunnik

Tel: +31 (0) 30 659 39 40
Fax: +31 (0) 30 659 38 50
Email: hijsterborg.p@euro.apple.com

Web: http://www.apple.com/nl Aanmelden voor Apple eNews: http://www.apple.com/nl/enews