Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Voor de wereldwijde markt

Apple introduceert Final Cut Express

Nieuw programma waarmee iedereen op professionele wijze videomateriaal kan bewerken

Bunnik, 8 januari 2003 - Apple introduceerde gisteren Final Cut Express, een nieuw product dat is gebaseerd op de bekroonde Final Cut Pro-programmatuur van Apple en is geoptimaliseerd voor de dv-structuur. Final Cut Express is met 329 euro uiterst scherp geprijsd, waardoor nu ook gebruikers in kleine bedrijven, docenten, studenten en gedreven hobbyisten op professionele wijze videomateriaal kunnen bewerken. Final Cut Express bevat alle belangrijke functies die nodig zijn voor videobewerking, zoals dezelfde interface en werkstroom als Final Cut Pro, krachtige videobewerkingstools en talloze speciale effecten. Bovendien kan videomateriaal eenvoudig worden overgebracht naar een dvd of videoband of op het web worden geplaatst.

"Final Cut Express is de perfecte oplossing voor de groeiende groep mensen die misschien geen fulltime video-editors zijn, maar wel graag aan de slag willen met digitaal videomateriaal", aldus Steve Jobs, CEO van Apple. "We willen het enorme succes van Final Cut Pro graag uitbreiden naar deze nieuwe markt en gebruikers tegen een scherpe prijs alle functies bieden waaraan ze behoefte hebben."

Gebruikers kunnen met Final Cut Express digitaal videomateriaal vastleggen, beheren en bewerken. Bovendien kunnen ze overgangen, filters en effecten in real time toevoegen, titels en samengestelde lagen maken en beelden en animaties van hoogwaardige kwaliteit produceren. Ook biedt het programma mogelijkheden voor kleurcorrectie. Projecten die in Final Cut Express zijn aangemaakt, kunnen worden geëxporteerd naar iDVD of DVD Studio Pro, naar een band worden overgebracht of naar al beschikbare QuickTime-structuren (waaronder MPEG-4) worden geëxporteerd.

Final Cut Express-projecten kunnen direct worden geladen in Final Cut Pro, de niet-lineaire bewerkingsprogrammatuur van Apple waarin kan worden gewerkt met alle professionele bewerkingsstructuren, zoals DV, SD en HD. Final Cut Pro was het eerste videobewerkingsprogramma waarmee professionele effecten in real time konden worden gecreëerd, zonder dat hiervoor extra specialistische apparatuur was vereist. Final Cut Pro biedt bovendien een volledige reeks real-time kleurcorrectiefuncties, een geïntegreerde offlinestructuur met hoge capaciteit en perfect geïntegreerde bewerkingsfuncties, en tools voor montage en effecten waarmee elk project snel en moeiteloos kan worden afgerond.

Prijzen en verkrijgbaarheid
Final Cut Express is per direct beschikbaar via de Apple Store op het internet (www.apple.com/nlstore) en bij erkende Apple resellers, voor een adviesprijs van 329 euro exclusief BTW, 391,51 euro inclusief BTW. Voor gebruik van Final Cut Express is het volgende vereist: Mac OS X versie 10.2, een Macintosh computer met een PowerPC G3- of G4-processor van minimaal 300 MHz en een ingebouwde FireWire-poort, 256 MB RAM (384 MB aanbevolen voor real-time effecten) en 40 MB vrije schijfruimte voor de installatie van het programma. (Voor real-time effecten is minimaal een PowerPC G4-processor van 500 MHz vereist of twee processors van 450 MHz; voor het gebruik van real-time dv-effecten onderweg is een PowerBook met een processor van 667 MHz vereist.)

© 2003 Apple Computer, Inc. Alle rechten voorbehouden. Apple, het Apple logo, Mac, Mac OS, Macintosh, Final Cut, Final Cut Pro, iDVD, DVD Studio Pro, QuickTime, Apple Store en FireWire zijn handelsmerken of gedeponeerde handelsmerken van Apple. Andere bedrijfs- of productnamen kunnen handelsmerken zijn van hun respectieve eigenaars. # # #

Apple Computer, Inc. gaf in de jaren '70 het startschot voor de personal-computerrevolutie met de Apple II en vond in de jaren '80 de personal computer opnieuw uit met de Macintosh Apple staat nu opnieuw achter zijn oorspronkelijke missie: de beste producten leveren op het gebied van personal computers aan studenten, docenten, ontwerpers, grafici en consumenten over de hele wereld, door middel van innovatieve programmatuur, apparatuur en internetproducten.

Websites van Apple:
Voor informatie over Apple: http://www.apple.com Voor informatie over Apple Benelux: http://www.apple.com/nl Voor persberichten, achtergrondinformatie en contactinformatie: http://www.apple.com/nl/pr Voor fotomateriaal: http://www.apple.com/pr

Patrice Hijsterborg
MarCom & PR Manager
Apple, Kosterijland 42, 3981 AJ Bunnik

Tel: +31 (0) 30 659 39 40
Fax: +31 (0) 30 659 38 50
Email: hijsterborg.p@euro.apple.com

Web: http://www.apple.com/nl Aanmelden voor Apple eNews: http://www.apple.com/nl/enews