Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Voor de wereldwijde markt

Apple introduceert de eerste 17-inch notebook
ter wereld

De eerste notebook met draadloze 802.11g-netwerktechnologie, FireWire 800 en een toetsenbord met backlightverlichting

Bunnik, 8 januari 2003 - Apple introduceerde gisteren tijdens de Keynote de 17-inch PowerBook G4, de eerste notebookcomputer ter wereld met een 17-inch beeldscherm. Dit is het grootste beeldscherm dat ooit voor een notebook is gebruikt. De nieuwe PowerBook is uiterst dun (2,6 cm), uiterst licht (3,1 kg*) en heeft een behuizing die is gemaakt van een uiterst duurzame aluminium legering. De nieuwe 17-inch PowerBook G4 is ook de eerste notebook die is uitgerust met de volgende voorzieningen: AirPort Extreme dat is gebaseerd op de draadloze 54-Mbps 802.11g-netwerktechnologie**, een snelle FireWire 800-poort, een toetsenbord met backlightverlichting en een sensor die reageert op omgevingslicht, en een ingebouwde Bluetooth-module voor draadloze verbinding met mobiele telefoons en andere voor Bluetooth geschikte producten.

"Met de eerste 17-inch notebookcomputer ter wereld die op ingenieuze wijze is voorzien van een ultralichte aluminium behuizing van maar 2,6 cm hoog, neemt Apple wederom een grote voorsprong op de fabrikanten van pc-notebooks", aldus Steve Jobs, CEO van Apple. "Veel gebruikers zullen zich afvragen waarom ze eigenlijk nog een bureaucomputer nodig hebben."

De 17-inch PowerBook heeft een weergavegebied en een prestatieniveau dat voorheen alleen bureaucomputers te bieden hadden. Het nieuwe, adembenemende 17-inch breedbeeldscherm ondersteunt een resolutie van 1440 x 1900 pixels bij een aspectratio van 16:10. Dankzij de 1-GHz PowerPC G4-processor, de nieuwe ultrasnelle architectuur, de NVIDIA-videokaart en de SuperDrive met sleuf voor het afspelen en branden van cd's en dvd's is de 17-inch PowerBook ook de krachtigste draagbare computer die Apple ooit heeft ontwikkeld. De nieuwe PowerBook is voorzien van een lichtgewicht behuizing van maar 2,6 cm hoog, die is gemaakt van een duurzame aluminium legering. Het is daarmee de dunste notebookcomputer die Apple ooit op de markt heeft gebracht, en met een gewicht van slechts 3,1 kg is deze computer lichter dan de meeste 15-inch en 16-inch notebookcomputers van andere fabrikanten.

De 17-inch PowerBook G4 is voorzien van een uniek glasvezeltoetsenbord met backlightverlichting en een lichtsensor die de helderheid van het beeldscherm aanpast en automatisch de backlightverlichting van het toetsenbord in- en uitschakelt. Als er weinig licht is, wijzigt de PowerBook G4 automatisch de helderheid van het beeldscherm en springt de backlightverlichting van het toetsenbord aan. Dit is minder inspannend voor de ogen en zorgt bovendien voor een langere gebruiksduur van de batterij. Als het omgevingslicht feller wordt, wordt de helderheid van het scherm opnieuw aangepast en wordt de backlightverlichting van het toetsenbord uitgeschakeld. Deze volledige geïntegreerde voorziening is helemaal nieuw in de notebookindustrie en zal zeer op prijs worden gesteld door professionals die uren achtereen op hun notebook werken in slechtverlichte ruimtes.

De 17-inch PowerBook G4 beschikt met AirPort Extreme en de ingebouwde Bluetooth-module over de beste draadloze netwerkvoorzieningen. AirPort Extreme is gebaseerd op de nieuwe 802.11g-norm waardoor draadloze communicatie mogelijk is met een snelheid van 54 Mbps. Daarmee is deze nieuwe communicatietechnologie bijna vijf keer zo snel als eerdere draadloze technologieën. Uiteraard kunnen ook de miljoenen oudere 802.11b-apparaten die in de wereld in omloop zijn gewoon met de nieuwe PowerBook worden gebruikt. De geïntegreerde Bluetooth-module maakt draadloze verbinding mogelijk met voor Bluetooth geschikte producten, zoals mobiele telefoons en organizers. Met behulp van de meegeleverde iSync-programmatuur van Apple kunnen klanten automatisch de adresboek- en agendagegevens op hun Macinotsh computer en hun voor Bluetooth geschikte telefoon synchroniseren.

De nieuwe 17-inch PowerBook G4 bevat een uitgebreide reeks I/O-poorten, waaronder twee FireWire-poorten (één FireWire 400-poort en één FireWire 800-poort) zodat klanten snel niet-gecomprimeerd videomateriaal kunnen overbrengen naar opslagapparaten met een grote capaciteit. Daarnaast is het nog steeds de enige notebookcomputer met ingebouwde Gigabit Ethernet-voorziening (10/100/1000BASE-T).

De nieuwe 17-inch PowerBook G4 biedt met een L3-cache van 1 MB en 512 MB DDR-geheugen (Double Data Rate) met een snelheid van 333 MHz de beste prestaties die ooit door een draagbare computer zijn geleverd. Mede dankzij de kracht van Apple's op UNIX gebaseerde Mac OS X versie 10.2 voert de nieuwe 17-inch PowerBook G4 professionele programma's, waaronder Adobe Photoshop, tot maar liefst 51 procent sneller uit dan een pc-notebook met een 2,2-GHz Pentium 4-processor*** De nieuwe 17-inch PowerBook G4 wordt geleverd met de NVIDIA GeForce4 440 Go grafische processor met 64 MB DDR-videogeheugen. Hierdoor kunnen 880 miljoen textured pixels per seconde worden geproduceerd en is geavanceerde transformatie en belichting mogelijk.

Mac OS X versie 10.2 dat op elke nieuwe 17-inch PowerBook G4 is geïnstalleerd, biedt unieke voorzieningen voor gebruikers die veel onderweg zijn. Zo zorgt de Instant On-functie ervoor dat de PowerBook binnen een seconde uit de sluimerstand wordt gehaald. Verder wordt er voorzien in automatische netwerkherkenning waarmee automatisch het juiste netwerktype wordt gekozen (Ethernet, 802.11 of modem), en in geavanceerd beheer van het stroomverbruik via Energiestandprofielen, zodat de krachtige batterij langer meegaat. Elke nieuwe PowerBook wordt standaard geleverd met de iLife-programmatuur van Apple, een pakket bekroonde programma's dat bestaat uit iTunes 3 voor het beheer van digitale muziek, iPhoto 2 voor het beheren en uitwisselen van digitale foto's, iMovie 3 voor het maken van digitale films en iDVD 3 voor het samenstellen en branden van dvd's.

Prijzen en verkrijgbaarheid
De nieuwe 17-inch PowerBook G4 zal naar verwachting vanaf februari 2003 verkrijgbaar zijn via de Apple Store op het internet (www.apple.com/nlstore) en bij geautoriseerde Apple resellers voor een adviesprijs van 3499 euro exclusief BTW (4163,81 euro inclusief BTW).

Tot de extra maatwerkopties voor de nieuwe PowerBook G4 behoort onder andere de mogelijkheid om het DDR RAM-geheugen uit te breiden tot 1 GB. Andere opties die bij de nieuwe 17-inch PowerBook G4 kunnen worden aangeschaft, zijn het AirPort Extreme-basisstation en het AppleCare Protection Plan.

Voor klanten in het onderwijs gelden speciale prijzen voor Macintosh computers. Ga naar de Apple Store voor het Onderwijs ( of bel 0800-0230432 .


* Het gewicht is inclusief de batterij en de SuperDrive en is afhankelijk van de configuratie en het fabricageproces.
** Voor draadloze internettoegang zijn een AirPort-kaart, een AirPort-basisstation en een internetabonnement nodig (waarvoor u mogelijk dient te betalen). Bepaalde internetaanbieders zijn momenteel niet compatibel met AirPort.
*** Gebaseerd op negen veelgebruikte bewerkingen in Adobe Photoshop 7.0.
© 2003 Apple Computer, Inc. Alle rechten voorbehouden. Apple, het Apple logo, Mac, Mac OS, Macintosh, PowerBook, AirPort, AirPort Extreme, FireWire, SuperDrive, iLife, iPhoto, iMovie, iTunes, iDVD, Apple Store en AppleCare zijn gedeponeerde handelsmerken of handelsmerken van Apple. Andere bedrijfs- of productnamen kunnen handelsmerken zijn van hun respectieve eigenaars. # # #

Apple Computer, Inc. gaf in de jaren '70 het startschot voor de personal-computerrevolutie met de Apple II en vond in de jaren '80 de personal computer opnieuw uit met de Macintosh Apple staat nu opnieuw achter zijn oorspronkelijke missie: de beste producten leveren op het gebied van personal computers aan studenten, docenten, ontwerpers, grafici en consumenten over de hele wereld, door middel van innovatieve programmatuur, apparatuur en internetproducten.

Patrice Hijsterborg
MarCom & PR Manager
Apple, Kosterijland 42, 3981 AJ Bunnik

Tel: +31 (0) 30 659 39 40
Fax: +31 (0) 30 659 38 50
Email: hijsterborg.p@euro.apple.com

Web: http://www.apple.com/nl Aanmelden voor Apple eNews: http://www.apple.com/nl/enews