Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn

Persberichten :

Venlo, Enschede, Den Bosch en Volendam: welzijnswerk in of buiten beeld?

Nieuwjaarsdebat 't Sociale ongeduld op 9 januari 2003

19 januari 2002

Kan de welzijnssector inspelen op acute maatschappelijke problemen, zoals die zich voordeden in Venlo, Enschede, Den Bosch en Volendam? Neemt het welzijnswerk de ruimte om duurzaam te werken aan thema's als veiligheid en diversiteit? Of valt de sector ten prooi aan korte experimenten en modieuze projecten? En vooral: hoe laten welzijnsorganisaties zich zien? Wetenschappers, politici en professionals van lokale, provinciale en landelijke welzijnsorganisaties leggen elkaar het vuur aan de schenen tijdens het nieuwjaarsdebat 't Sociale ongeduld. Het debat vindt plaats op 9 januari 2003 in Nieuwspoort te Den Haag en wordt georganiseerd door Welzijn Versterkt en X-S2.

De aanwezigen zullen in een dynamische ontmoeting debatteren over de volgende stellingen:


- De politiek moet de kracht van de welzijnssector erkennen en duurzaam investeren in thema's als leefbaarheid, veiligheid, diversiteit, participatie, jeugdbeleid en welzijn-wonen-zorg.


- De landelijke organisaties moeten samen met lokale en provinciale welzijnsorganisaties een offensief inzetten voor de kwaliteit en professionalisering van de welzijnssector.


- De lokale welzijnsorganisaties moeten 80 procent van hun energie besteden aan bestendiging en verbetering van de kwaliteit van het reguliere werk en 20 procent aan innovaties op nieuwe werkterreinen.


- De wetenschap moet onderzoek doen naar de maatschappelijke effecten van het welzijnswerk.

Sprekers
Thijs Torreman (X-S2) en Sjef van Gennip (MOgroep) zullen de aftrap verzorgen. Aan het debat wordt deelgenomen door: Agnes Kant (SP), Hans Simons (NIZW), Jan-Willem Duyvendak (Verwey-Jonker Instituut), Dick de Wit (Verdiwel). Ook zal het publiek een actieve rol spelen. De middag wordt geleid door Lennart Booij (presentator van Krachtstroom)

Het debat op 9 januari 2003 begint om 15.00 uur en wordt gehouden in Nieuwspoort, Lange Poten 10, Den Haag.