Gemeente Groningen

dinsdag 7 januari:
Loket Ganashi bij DIA vanaf vrijdag geopend

Wethouder Pattje van o.a. minderhedenbeleid opent donderdag 9 januari officieel het Ganashi-loket in de publiekshal van de Dienst Informatie en Administratie aan de Kreupelstraat. Bij dit loket kunnen alle Antillianen en Arubanen zich melden wanneer zij zich als nieuwkomer in Groningen willen vestigen.

Het Ganashi loket vervangt de verschillende loketten waar nieuwkomende Antillianen en Arubanen zich moeten melden. Zij kunnen nu terecht bij één loket voor een centrale en integrale intake voor vestiging, inkomen, werk, huisvesting en inburgering. Via één centrale intake kan bekeken worden wat de nieuwkomer nodig heeft en krijgt hij duidelijke informatie over het vervolgtraject. Indien nodig, worden meteen telefonisch afspraken gemaakt voor uitgebreide intakegesprekken bij Bureau Nieuwkomers en/of de sociale dienst. Daarnaast kan de klant zich inschrijven voor huisvesting bij het Woonservice Centrum. Hiermee bouwt hij punten op, waardoor hij op middellange tot lange termijn in aanmerking kan komen voor een huurwoning in de stad. Een volgsysteem zal de betrokken nieuwkomers in beeld houden en uitwisseling mogelijk maken van gegevens tussen de betrokken diensten en instellingen.

Het project Ganashi is er om de integratie van Antillianen en Arubanen in de Groninger samenleving te bevorderen. Nieuwkomers van de Antillen en Aruba weten vaak niet de weg voor het aanvragen van een uitkering, woonruimte of mogelijkheden voor opleidingen. Al langere tijd zijn er daarom plannen om een speciaal loket voor hen in te richten bij de DIA. Doel van het ene loket is het leveren van een bijdrage aan een betere opvang en maatschappelijke integratie van Antillianen en Arubanen.

In de loop van 2003 zullen de ervaringen met het Ganashi loket worden geëvalueerd.