Gemeente Heerenveen


---


Een toekomstplan De Greiden in inspraak

7-1-2003

Op, donderdag 9 januari 2003 start de inspraakprocedure over het toekomstplan voor de wijk de Greiden in Heerenveen. Deze procedure duurt tot en met 19 februari aanstaande. Bewoners, instanties, verenigingen en andere belangstellenden hebben dus van morgen zes weken de gelegenheid om kennis te nemen van de plannen en opmerkingen te maken en reacties te geven op de plannen. Dit kan op verschillende wijzen en momenten. Dat wordt hierna uit de doeken gedaan.

Informatie over de plannen
In dit artikel wordt een korte samenvatting geven van de plannen. Het totale plan ligt op verschillende plekken ter inzage:
* bij de receptie van het gemeentehuis, Crackstraat 2 te Heerenveen
* in de centrale bibliotheek, Burgemeester Kuperusplein 48 te Heerenveen

* bij alle basisscholen in De Greiden: "De Ljepper:", Tureluurstraat 20; "Ekke de Haanschool", Zegge 2 ; "De Ynlaet", Fluessen 8; "Het Kompas", Jol 38; "De Roerganger", Vogelwijk 21
* in het wijkcentrum De As, Weegbree 72,
* muziekschool, Centrum voor de Kunsten A7, Zwanendrift 2
Daarnaast vindt u op de website van de gemeente ook alle informatie over het toekomstplan voor De Greiden. Zie : www.heerenveen.nl en dan doorklikken naar "Toekomstplan De Greiden".

Inspraakreacties
Iedereen die wil reageren op het toekomstplan voor de Greiden wordt van harte uitgenodigd deel te nemen aan de inspraakmogelijkheden. Inspreken kan op de volgende manieren:

* Schriftelijk of per email (tot en met 19 februari 2003): naar : burgemeester en wethouders van Heerenveen. Postbus 15000, 8440 GA Heerenveen of per email naar : c.neelis@heerenveen.nl
* Mondeling tijdens de algemene voorlichting en inspraakbijeenkomst op donderdag 6 februari 2003 in de muziekschool "Centrum voor kunsten A7", Zwanendrift 2 in Heerenveen. Het programma voor deze bijeenkomst ziet er als volgt uit:

+ 19.30 uur - 20.00 uur: informatiemarkt over de plannen
+ 20.00 uur -. 20.30 uur: algemene plenaire toelichting over de plannen

+ 20.30 uur - 21.00 uur: vervolg informatiemarkt
+ 21.00 uur - 22.00 uur: inspraak in overleggroepen over bepaalde thema's

* Spreekuren
Tijdens de inspraakperiode worden een drietal spreekuren gehouden over de plannen, waarbij belangstellenden persoonlijk hun opmerkingen en vragen met de plannenmakers kunnen bespreken. Deze spreekuren zijn op:

+ 15 januari 2003, van 16.00 uur tot 17.00 uur in het wijkcentrum De As

+ 29 januari 2003 van 16.00 uur tot 17.00 uur in het wijkcentrum De As

+ 12 februari 2003 van 16.00 uur tot 17.00 uur in het wijkcentrum De As

Een toekomstplan voor vijftien jaar
De gemeente heeft een algemeen plan gemaakt voor de wijk De Greiden. In dat plan staat wat er allemaal kan gebeuren om de woonwijk de komende vijftien jaar te versterken. Dat is nodig om er voor te zorgen dat de Greiden ook in de toekomst een wijk blijft waar goed en veilig gewoond kan worden. Het plan, (met als titel: concept-Algemene Visie), gaat bijvoorbeeld over het verbeteren en bij elkaar brengen van voorzieningen voor onderwijs, kinderopvang en ouderen, meer kunst in de wijk, het aantrekkelijker maken van het winkelcentrum, het aanpassen van wegen en woonstraten, het verbeteren en vergroten van groen- en watergebieden, het vervangen van bestaande woningen, het realiseren van nieuwbouw, enzovoort, enzovoort.

Dit alles is bedoeld om De Greiden een eigen gezicht te geven, de herkenbaarheid te vergroten en de samenhang tussen de verschillende buurten in de wijk te verbeteren. Uitgangspunt hierbij is dat de wijk
-nog meer dan nu het geval is- een plek is waar de bewoners zich thuis voelen. Bij de plannen in de algemene visie spelen de veranderingen in de wensen en behoeften van de bewoners een belangrijke rol. Zoals voorzieningen voor het groeiend aantal ouderen, de behoefte aan flexibel in te delen woningen in veilige woonstraten en de vraag naar een duidelijk centrum van de wijk waar van alles te doen is voor jong én oud.

Hoe is de visie tot stand gekomen?
De algemene visie is voorbereid door vertegenwoordigers van de gemeente, Wijkbelang De Greiden en de woningcorporaties. Bij die voorbereiding is uitgebreid met bewoners, verenigingen en organisaties besproken wat en in hoeverre er iets dient te veranderen in De Greiden en wat de grenzen zijn van de plannen. Zo kwamen allerlei knelpunten, wensen en verbeteringen aan bod. De uitkomst van dat alles was dat de versterking van het "eigen gezicht"van De Greiden belangrijk is en dat men zich bij de plannen vooral wil richten op het onderhouden en opknappen van de wijk in plaats van slopen en nieuw bouwen. In de visie zijn vervolgens allerlei plannen beschreven hoe de Greiden vernieuwd kan worden, met andere woorden: hoe geschetste problemen kunnen worden opgelost.
Het college van burgemeester en wethouders vindt de visie voor de Greiden een goede basis om verder te werken aan de wijk, maar wil de opvattingen van de bewoners van de wijk weten, voordat de visie definitief aan de gemeenteraad wordt voorgelegd.

Voorzieningen
In de wijk De Greiden zijn veel voorzieningen en instanties die met kinderen te maken hebben, zoals scholen, peuterzalen, kinderopvang, sport, spelen, muziek, enzovoort. Het is de bedoeling om in de toekomst deze voorzieningen meer met elkaar te laten samenwerken. En ze dichter bij elkaar te huisvesten. Dus de kinderopvang, de school en de speelvoorzieningen samen in dezelfde omgeving. Volgens de plannen (en zo is het nu eigenlijk voor een deel ook al) zijn deze voorzieningen zoveel mogelijk langs een centrale route in de wijk gedacht.

Een andere groep die een belangrijke rol speelt in de visie op de Greiden zijn de ouderen; een steeds groter wordende bevolkingsgroep in de wijk. Het is de bedoeling dat in de toekomst ook oudere mensen zoveel mogelijk in hun woonomgeving kunnen blijven wonen. Dat betekent dat de zorg goed aan huis wordt geleverd. Maar ook dat er voor ouderen aangepaste woningen komen in de buurt van bijvoorbeeld een voorzieningencentrum. De bestaande verzorgingstehuizen kunnen wel blijven bestaan, maar hieraan zouden andere voorzieningen kunnen worden toegevoegd. Een voorbeeld hiervan is Coornhertstate, waarin nu ook de kinderopvang is gehuisvest.

Het centrum van de wijk
Het centrale gedeelte van de wijk De Greiden bestaat uit het winkelcentrum en het gebied tussen het Kattebos, Vogelwijk en Oude Veenscheiding. Het idee is om dit gebied meer het centrum van de wijk te maken met veel groen in de vorm van een "wijkpark" met waterpartijen en wijkvoorzieningen. Vooral het gedeelte waar nu de Zwanedrift is, zal volgens de plannen een hele andere inrichting krijgen met waterpartijen en groen. Ook voor het winkelcentrum zijn verschillende plannen ontwikkeld. In eerste instantie heeft handhaving en het levendiger maken van het bestaande centrum de voorkeur, maar dan wel met meer voorzieningen (horeca, sociaal-culturele activiteiten), woningen en een gebouwde parkeerruimte.

Een andere mogelijkheid is om een geheel nieuw winkel- en voorzieningencentrum op een andere plaats in de Greiden te bouwen. Dat zal pas in de verre toekomst aan de orde zijn, als de nieuwe wijk Heerenveen-West (ten westen van de Greiden) daadwerkelijk tot ontwikkeling komt.

Een centrale route door de wijk
Nieuwe route langs Weegbree en Blauwgras
Het centrum van de wijk wordt ook versterkt door een nieuwe centrale route (wijkring) door de wijk. De bedoeling hiervan is om de buurten beter met elkaar te verbinden en de voorzieningen (scholen, winkels en dergelijke) beter bereikbaar te maken voor de buurtbewoners. Deze centrale route bestaat uit de wegen: Vogelwijk, Roerdomplaan, Kattebos, Oude Veenscheiding, Jister en Weegbree. Die worden na herinrichting 50 km/uur-wegen, terwijl in alle andere straten een maximale snelheid van 30 km/uur zal gelden. Het is de bedoeling om de Zwanedrift als doorgaande straat te laten vervallen en ook het gedeelte van de Oude Veenscheiding langs het winkelcentrum voor autoverkeer af te sluiten.
Er komt dan een nieuwe weg om het winkelcentrum heen. Hierdoor wordt één centraal gebied in de wijk gemaakt.

Voor de bewoners in dit gebied heeft dit nogal wat consequenties. Zo zal het verkeer over de Jister, Weegbree of Blauwgras behoorlijk toenemen. Waar de weg precies langs komt te liggen is nu nog niet bekend. In het wijkvernieuwingsplan worden twee scenario's geschetst. Een over de Weegbree en een over het Blauwgras. Het college van burgemeester en wethouders heeft nu de voorkeur voor het Blauwgras uitgesproken. Als de weg in de toekomst toch over de Weegbree komt, kan dit de sloop van een aantal woningen betekenen. Het lastige is dat er nu geen uitspraak wordt gedaan welke route precies wordt gekozen. Het gaat er op dit moment om of de inwoners van de Greiden het eens zijn met het idee om een wijkring te maken. Bij de verdere uitwerking zal nauw overleg met betrokken bewoners worden gevoerd.

Herkenningspunten in de wijk
Een wijk met een "eigen gezicht" heeft herkenningspunten nodig waardoor de wijk opvalt. In de algemene visie worden hiervoor meerdere voorstellen gedaan. De belangrijkste zijn het verbeteren en vergroten van waterpartijen aan de kant van de Ds. Kingweg en de Rottumerweg. Ook zouden er in de toekomst bestaande woningen kunnen worden vervangen door herkenbare en opvallende nieuwbouw aan de kant van de Ds. Kingweg , de Rottumerweg en de van Engelenvaart. Verder wordt voorgesteld om de wijk levendiger te maken door het plaatsen van kunstwerken en door het verbeteren van de routes voor fietsers en wandelaars; bijvoorbeeld langs de van Engelenvaart en langs het Diepe Gat.

Andere herkenningspunten kunnen zijn: het begin van de Oude Veenscheiding, de flats in de Vogelbuurt en het winkelcentrum. Ook hier kan nieuwbouw komen, maar dan wel geconcentreerd, want de bestaande oppervlakte aan groen en water mag niet worden aangetast.

De entree van de wijk
De Oude Veenscheiding is de belangrijkste toegang tot de wijk en verbindt de Greiden met het centrum van Heerenveen. De weg is nu niet aantrekkelijk. Daarom zou de Veenscheiding en de directe omgeving daarvan opnieuw kunnen worden ingericht, zodat een echte entree van de wijk ontstaat. Dit kan bijvoorbeeld door een andere inrichting van de straat of het slopen van bepaalde woningen en vervangen door nieuwbouw. Hierover moet nog verder worden nagedacht in overleg met de bewoners van de Greiden.

De buurten van De Greiden
Appartementen in de Wulpstraat
Voor sommige woonbuurten in De Greiden zullen plannen voor verbetering worden voorbereid. Op dit moment zijn al plannen in voorbereiding voor de Waterbuurt en de Vogelbuurt. Op een aantal plekken in deze buurt wordt gedacht aan nieuwbouw. De plek bij het Bornego College is al een behoorlijke tijd bekend, maar ook aan de Wulpstraat, waar nu seniorenwoningen staan, zijn nieuwe appartementen gepland. Deze woningen zijn eveneens geschikt voor senioren. In de plannen worden ook mogelijkheden aangegeven voor de bouw appartementen langs de Oude Veenscheiding.

Ook ander buurten komen aan de beurt: de algemene visie noemt de buurt rond de Wederik en de Muntflats (sloop van ongeveer 48 corporatiewoningen gevolgd door nieuwbouw en aanpassing van het openbaar gebied) en de Kruidenbuurt (sloop van 15 woningen aangevuld door nieuwbouw. Ook zijn er mogelijkheden om het gebied rond serviceflat Heerenhage aan te passen, onder meer door een vlonder te leggen in het Diepe Gat en dit water meer toegankelijk te maken voor boten.

Informatie
Voor nadere informatie over de plannen voor De Greiden kunt u terecht bij:

· Gemeente Heerenveen, afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling, mevrouw Corina Neelis,
telefoon: 0513-617487; of via email: c.neelis@heerenveen.nl