FEDERATIE OPVANG

PERSBERICHT

UTRECHT, 9 januari 2003

Actieplan GroenLinks goede stap voorwaarts in de strijd tegen vrouwenmishandeling

De Federatie Opvang, het overkoepelend orgaan dat de belangen behartigt van de instellingen voor maatschappelijke opvang en vrouwenopvang, is van mening dat het actieplan tegen vrouwenmishandeling van GroenLinks navolging verdient van de andere politieke partijen.

Donderdag 9 januari biedt GroenLinks het Actieplan tegen vrouwenmishandeling o.a. aan de directeur van de Federatie Opvang te Utrecht aan. Het actieplan bevat een serie maatregelen die nodig zijn om het geweld tegen vrouwen te stoppen en te voorkómen.

GroenLinks is tot op heden één van de weinige politieke partijen die het thema vrouwenmishandeling in de verkiezingsstrijd expliciet aan de orde stelt. De Federatie Opvang roept alle politieke partijen op om ook stelling te nemen tegen vrouwenmishandeling en met concrete voorstellen te komen. Dit is de enige manier om uitvoering te geven aan de plannen tot bestrijding van huiselijk geweld.

Vrouwenmishandeling is een groot maatschappelijk probleem dat naar de mening van Evelien Tonkens van GroenLinks te weinig aandacht krijgt. In de discussies over veiligheid gaat het vooral over veiligheid op straat. Jaarlijks overlijden echter gemiddeld 70 vrouwen aan de gevolgen van geweld in huis. Veel meer dan het aantal slachtoffers van zinloos geweld. Tegelijkertijd is er te weinig opvang voor de vrouwen die hulp zoeken: per jaar kunnen 12.000 vrouwen niet opgenomen worden in de vrouwenopvang wegens plaatsgebrek.

De Federatie Opvang vindt dat het nieuwe Kabinet met extra investeringen moet komen om uitvoering te geven aan de Kabinetsnota van april 2002 over huiselijk geweld. Voor de komende 4 jaar is 30 miljoen euro nodig voor voldoende opvangcapaciteit in de vrouwenopvang en 16 miljoen euro voor een landelijk dekkend netwerk van meldpunten huiselijk geweld voor advies en preventie.

Het Actieplan wordt donderdag 9 januari aangeboden van 13.00 en 14.00 uur in Veilig Huis, Meerkoethof 6 te Utrecht. Veilig Huis is een samenwerkingsverband tussen vrouwenopvang, hulpverlening, politie en justitie. Het plan wordt aangeboden aan Veilig Huis directeur Bouwhuis, aan de directeur van de Federatie Opvang, Ineke Smidt en aan TransAct.

Einde persbericht