Gemeente Nijmegen

8 januari 2003

Startsein Milieueffectrapportage tweede stadsbrug

Nijmegen krijgt er een tweede stadsbrug over de Waal bij. Al eerder heeft het college van burgemeester en wethouders besloten de voorbereidingen daartoe te starten. Om inzicht te krijgen in de milieueffecten en het milieubelang in de afwegingen een volwaardige plaats te geven, is de gemeente verplicht een Milieu Effect Rapportage in te stellen. Het college heeft nu de startnotitie voor deze MER vastgesteld. Begin volgend jaar moet duidelijk zijn wat de gevolgen voor natuur en milieu zijn.

De startnotitie bevat het voornemen om bestemmingsplannen en (mogelijke) ontheffingsprocedures in procedure te brengen: Habitatrichtlijn art. 16, Vogelrichtlijn art. 9, Natuurbeschermingswet art. 25, Flora en Faunawet art. 75 en het Besluit Vrijstelling beschermde dier- en plantensoorten.

Koers West
Het college heeft prioriteit gegeven aan een tweede stadsbrug boven het doortrekken van de snelweg A73. Met de aanleg van de tweede stadsbrug werkt het college aan verbetering van de bereikbaarheid van de stad en de versterking van de relatie tussen de bestaande stad en de Waalsprong. Uitgegaan wordt van een brug met tweemaal twee rijstroken voor snelverkeer. Aan beide zijden komen mogelijk ook fiets- en voetpaden te liggen. De brug maakt deel uit van Koers West, een grootscheepse herstructurering van het bedrijventerrein Noord- en Oostkanaalhavens en het Waalfront in een hoogwaardig woon- en werkgebied.

Dijkteruglegging
Het Rijk levert een bijdrage van ruim 90 miljoen euro aan de nieuw oeververbinding over de Waal voor het Waalsprong-stedelijk en regionaal verkeer. Omdat de Waalbocht bij Nijmegen de waterafvoer in de Waal belemmert wordt daar de dijk teruggelegd. De Waalbrug moet hiervoor worden verlengd en zal vanaf 2007 langdurig geheel of gedeeltelijk niet gebruikt kunnen worden. Het is de bedoeling dat de nieuwe stadsbrug klaar is voordat de Waalbrug belemmeringen kent.

In eerste berekeningen gaan deskundigen uit van een passage van tussen de 20.000 en 40.000 motorvoertuigen per etmaal. De Waalbrug verwerkt dagelijks ruim 50.000 auto's en motoren.

Betrokkenheid
Bewoners, ondernemers en belangengroepen worden in Nijmegen uitgenodigd mee te praten over de toekomst van hun woon- en werkomgeving. Al voor het maken van de startnotitie heeft overleg plaatsgevonden met diverse Bewoners, ondernemers en belangengroepen worden in Nijmegen uitgenodigd om mee te denken over de toekomst belangengroepen. Nu wordt de mogelijkheid gegeven aan iedereen om te reageren op de startnotitie. De reactietermijn hiervoor loopt tot 6 februari 2003.

Inzage
Gedurende de inspraaktermijn ligt de startnotitie ter inzage in het gemeentelijk informatiecentrum Open Huis. Op maandag 20 januari 2003 vindt een openbare informatiebijeenkomst plaats in het Dominicuscollege aan de Energieweg 93 te Nijmegen vanaf 19.30 uur. Uw schriftelijke inspraakreactie kunt u richten aan de Raad van de gemeente Nijmegen, afd. G720, Postbus 9105, 6500 HG Nijmegen.