Gemeente 's-Hertogenbosch

09-01-2003

Woningmarktonderzoek 's-Hertogenbosch en regio

De gemeente 's-Hertogenbosch doet in de maanden januari en februari 2003 uitgebreid onderzoek naar de woonwensen van huishoudens in 's-Hertogenbosch. Tevens wordt in de regiogemeenten Boxtel, Haaren, Heusden, Schijndel, St. Michielsgestel en Vught onderzoek gedaan. De gemeente ziet het mede als haar taak om voor goede woningen in een prettige buurt te zorgen. Daarom wil de gemeente graag weten hoe burgers nu wonen, of men tevreden woont en hoe men in de toekomst wil wonen. Om een antwoord te krijgen op deze vragen, worden ongeveer 2.000 huishoudens in 's Hertogenbosch hierover in januari of februari telefonisch benaderd. Het onderzoek wordt uitgevoerd mede onder verantwoordelijkheid van de in bovengenoemde gemeenten werkzame woningcorporaties, makelaars, bouwondernemers en architecten.

Doel van het onderzoek
De woningmarktomstandigheden zijn de afgelopen jaren aanzienlijk gewijzigd. Er is een verschuiving van kwantiteit naar kwaliteit, van aanbod naar vraag en van overheid naar markt. Naast het aantal woningen dat in de gemeente moet worden gebouwd, is het van groot belang te weten welke woningen moeten worden gebouwd. Mensen kiezen in toenemende mate voor meer kwaliteit. Het is dan ook van belang dat het oordeel van de woonconsumenten over hun huidige en toekomstige woning wordt meegenomen in het woningbouwbeleid. Het ligt dan voor de hand dat gemeenten, woningcorporaties en bouwondernemers een goed inzicht willen hebben in de woonwensen en de beleving van de woning en de woonomgeving door bewoners. Tevens is het belangrijk om de toekomstige woningbouw goed te laten aansluiten op de huidige woningvraag en op het bestaande aanbod aan woningen. Tot slot is het noodzakelijk om inzicht te krijgen in de mate van doorstroming die als gevolg van de nieuwbouw van woningen zal optreden. Hierdoor ontstaat een indruk van de toekomstige tekorten en overschotten op de woningmarkt.

Enquête
Onderdeel van het woningmarktonderzoek, uitgevoerd door Adviesbureau Companen, vormt een telefonische enquête die in de maanden januari en februari 2003 wordt afgenomen onder huishoudens die door middel van een steekproef zijn geselecteerd. Gemiddeld genomen neemt de enquête ongeveer vijftien minuten in beslag nemen. De huishoudens die zijn geselecteerd voor dit onderzoek, worden van te voren schriftelijk door de gemeente 's Hertogenbosch op de hoogte gesteld. De vragen in de enquête gaan over de woning, de buurt en de eventuele wensen voor een nieuwe woning. Het onderzoek besteedt aandacht aan de mening van zowel huurders als kopers van woningen. Er wordt onder meer gekeken naar de prijsklasse en de grootte van de woning. Vervolgens wordt de tevredenheid van de woonomgeving vastgesteld. Bij dit onderdeel komen onder meer de aanwezigheid van (buurt)voorzieningen, de tevredenheid met de woning en de omgeving, de sociale veiligheid en het ondervinden van overlast aan de orde. Het belangrijkste onderdeel van het onderzoek gaat in op de vraag in hoeverre mensen zouden willen verhuizen (de verhuisplannen) en naar welke soorten woningen hun voorkeur dan uitgaat (de woonwensen). Hierdoor wordt duidelijk welke woningen wel en niet zijn gewild. Hierbij is ook de relatie van belang tussen het inkomen en de maximaal te betalen huur- dan wel koopprijs.

Ouderen en starters
Bijzondere aandacht wordt besteed aan de huidige woonsituatie en woonvoorkeuren van ouderen en starters op de woningmarkt. Onderzocht wordt hoeveel ouderenwoningen er in de toekomst dienen te worden gebouwd en welke service en zorg hierbij is gewenst. Om de woonvoorkeuren van starters te kunnen bepalen wordt er ook een onderzoek onder nog thuiswonende personen vanaf achttien jaar uitgevoerd.