Gemeente Alphen-Chaam


Nieuwsberichten

08-01-2003
Starters hoog op lijst voor bouwpercelen

In de nieuwe Alphense woonwijk De Ligt II gaat de gemeente binnenkort elf bouwkavels uitgeven. Van degenen die hiervoor in aanmerking komen, behoort volgens wethouder L. de Jong-Stabel (GBSV) zeker de helft tot de starters, mensen die aan het begin van hun wooncarrière staan. Het gaat om percelen waarop kopers zelf kunnen bouwen. Voor een stukje bouwgrond in speciaal Alphen zijn zo'n 340 gegadigden, die overigens afkomstig zijn uit de gehele gemeente Alphen-Chaam. Bij het puntensysteem dat Alphen-Chaam hanteert voor woningzoekenden komen starters, inwoners met een woningnood, bovendrijven. "Ze krijgen meer punten dan doorstromers die een woningwens hebben", aldus De Jong.
Volgens haar kan Alphen-Chaam met de uitgifte van de 11 bouwpercelen weer een slag slaan om starters te helpen. Omdat de kavels bedoeld zijn voor vrijstaande woningen, gaat het hier om starters met een goedgevulde beurs.
Van de overige 18 woningen die dit jaar in De Ligt II gebouwd worden, is echter ook het merendeel bestemd voor starters. Er komen twee blokken van 4 koopwoningen voor starters. Van de 4 twee-onder-één-kapwoningen is de helft bedoeld voor starters. Dan staan er ook nog 6 sociale huurwoningen voor starters op het bouwprogramma.
De 11 percelen voor vrijstaande bouw zijn verdeeld over A- en B-lokaties. Woningen op een A-lokatie zijn gelegen aan de ontsluitingsweg die als een laan wordt ingericht. De grondprijs bedraagt 210 euro per vierkante meter, exclusief BTW. De B-lokaties liggen midden in de wijk. Daarvoor moet 195 euro per vierkante meter worden betaald. De meeste percelen zijn ongeveer 500 vierkante meter groot.
Doordat het de gemeente Alphen-Chaam tot nu toe is gelukt zelf de grond te verwerven voor toekomstige woningbouw, krijgen de nieuwe wijken volgens De Jong een gevarieerd aanzicht. Ook voor het plan De Brabander in Chaam kan de gemeente de regie over wat er komt, in eigen handen houden. De Jong hoopt dat er in 2004 al kavels in De Brabander uitgegeven kunnen worden. De totale lijst met gegadigden voor een koopwoning of een bouwperceel in Alphen, Chaam en Galder bedraagt 700 personen. De gemiddelde inschrijvingsduur is vijf jaar. Vanaf 1 januari moeten deze mensen een nog niet vastgesteld bedrag gaan betalen om op die lijst te staan. De gemeente verwacht dat dan een aantal namen zal afvallen.