Gemeente Alphen-Chaam


Nieuwsberichten

08-01-2003
Gemeente moet werk overdoen

De gemeente Alphen-Chaam noch adviseur N. Deryckere van de Chaamse slagerij Nikkessen weten goed raad met de jongste uitspraak van de Raad van State over het slachten van vee bij dit bedrijf aan de Dorpsstraat.

Deryckere houdt het er vooralsnog op dat 'de bal nu bij de gemeente ligt', terwijl men daar in afwachting van nader beraad nog een slag om de arm houdt.
Vorige week besliste de Raad van State dat de gemeente Alphen-Chaam niet de vereiste zorgvuldigheid in acht heeft genomen bij het nemen van een besluit over bezwaren die twee buren van Nikkessen tegen de bedrijfsvoering hadden ingebracht.

Bestemmingsplan

Centraal in deze kwestie staat de vraag of Nikkessen wel of niet meer dieren is gaan slachten sinds het bestemmingsplan Kom Chaam op 31 maart 1998 van kracht werd. De buren menen van wel, de gemeente en Nikkessen bestrijden dit. De laatsten hebben in hun argumentatie steeds het systeem van grootvee-eenheden (gve) gehanteerd, waarbij een rund gelijk staat aan bijvoorbeeld tien schapen. Uitgaande van Europese regelgeving zou Nikkessen per week twintig gve mogen 'verwerken', zo dachten gemeente en Nikkessen.
Maar de Raad van State vindt dat 'een onjuiste maatstaf', zo bleek uit de uitspraak. Om te beoordelen of er sinds '98 wel of niet meer wordt geslacht moet er volgens dat hoogste rechtscollege naar 'het aantal werkelijk geslachte dieren' worden gekeken.
Volgens Nikkessens adviseur N. Deryckere hoeft zijn cliënt niet wakker te liggen van deze uitspraak. "Want het staat zwart op wit dat de gemeenteraad in 1995 heeft besloten dat een gedeelte van het perceel Bredaseweg 67 de bestemming slachterij heeft gekregen en dat de bestemming slagerij ofwel detailhandel voor de winkel gehandhaafd blijft. Wat dat betreft, is er dus geen reden voor ongerustheid. Wel bestaat er nu onzekerheid over het antwoord op de vraag hoeveel dieren er nu eigenlijk wel mogen worden geslacht. Het is nu aan de gemeente om daarover een beslssing te nemen", aldus Deryckere. T. Schneijdenberg, hoofd Grondgebiedzaken bij de gemeente Alphen-Chaam, wilde gisteren nog niet inhoudelijk op de uitspraak reageren, maar gaf wel toe dat deze de gemeente heeft verrast. "Populair gezegd dachten we dat het wel snor zat. Meerdere partijen hebben zich immers al in deze kwestie verdiept en zijn tot min of meer dezelfde conclusie gekomen, waaronder de commissie voor Bezwaar en Beroep en de rechtbank in Breda. Maar het is nu eenmaal een erg ingewikkelde zaak en we zullen nog eens goed moeten bekijken wat ons nu te doen staat."