Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen

OCenW Ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschappen

Europaweg 4 Postbus 25000 2700 LZ Zoetermeer Telefoon (079) 323 23 23 Telefax (079) 323 23 20 De voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag

Uw brief van Ons kenmerk Contactpersoon Zoetermeer

VO/BOB/02/61941 8 januari 2003 Onderwerp Doorkiesnummer Tweede fase havo/vwo

Hierbij zend ik u ter kennisneming voorstellen die aan het onderwijsveld ter bespreking zijn voorgelegd over aanpassing van de tweede fase in havo en vwo. De voorstellen zijn het resultaat van overleg met de organisaties uit het voortgezet onderwijs: van besturen, schoolleiders en docenten. Deze organisaties zullen er de komende twee maanden met hun leden over spreken, waarna zij daarover zullen rapporteren. Ook andere organisaties (o.m. uit het hoger onderwijs) kunnen hun reactie kenbaar maken. De conclusies uit de verschillende reacties zullen worden betrokken in een definitief voorstel, dat naar verwachting in het komend voorjaar aan uw Kamer voor overleg zal kunnen worden aangeboden. Als vervolg daarop kan een wetsontwerp worden ingediend dat zal moeten uitmonden in een nieuwe wettelijke structuur van de profielen.
De voorstellen bouwen voort op de hoofdlijnen die zijn aangegeven in de notitie Continuïteit en vernieuwing in de tweede fase havo/vwo, met uw Kamer besproken in een algemeen overleg op 30 januari 2002 en in een daarop volgend schriftelijk overleg (brief van de staatssecretaris van 29 maart 2002; OCW0200333). De voorstellen leggen echter meer nadruk op de keuzevrijheid. Ze gaan uit van vertrouwen in het vermogen van scholen, leraren en leerlingen om zelf oplossingen aan te dragen.



Blad 2 OCenW

Ik ben de organisaties dankbaar voor hun inspanningen in het proces. Ik wil goed luisteren naar wat de mensen uit de praktijk van deze voorstellen vinden. Ik hoop dan ook dat de voorstellen zullen leiden tot een vruchtbare discussie. De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, (Maria J.A. van der Hoeven)