KNMP

Landelijke actie van start in apotheken

Patiënt de dupe van plannen minister
Den Haag, 9 januari 2003- Vandaag gaat in alle Nederlandse apotheken een actie van start om te voorkomen dat de bezuinigingsplannen van CDA-minister De Geus worden doorgevoerd. Deze plannen hebben vergaande consequenties voor de kwaliteit van de gezondheidszorg in ons land. Wanneer het voorstel van de minister doorgaat, kunnen veel patiënten straks bepaalde medicijnen die voor hen van levensbelang zijn niet meer krijgen.

Patiënt de dupe
Minister De Geus van VWS wil dat apotheken bepaalde geneesmiddelen tegen een lagere prijs verstrekken dan de inkoopprijs. Dit betekent dat de apotheek veel geld moet toeleggen op deze medicijnen. Het gaat hierbij om medicijnen voor mensen met AIDS, MS, diabetes, hemofilie-patiënten, mensen met groeistoornissen, mensen met prostaatkanker of leukemie en mensen met vruchtbaarheidsproblemen. Het bedrag wat de apotheek hierop moet toeleggen kan oplopen tot duizenden euro's per maand. Dit houdt geen enkele organisatie lang vol. Als de plannen van de minister doorgaan, gaat 1 op de 5 apotheken binnen de kortste keren failliet. De minister dwingt apothekers ertoe hun beroep op een onaanvaardbare manier uit te oefenen. Het wordt hen onmogelijk gemaakt bepaalde patiëntengroepen van geneesmiddelen te voorzien waardoor de gezondheid van deze patiënten in gevaar komt.

Actie
Mensen hebben recht op gezondheidszorg en dus ook op de medicijnen die zij nodig hebben. Apothekers vinden het voorstel van de minister dan ook onverantwoord. De beroepsorganisatie van apothekers, KNMP, heeft al geruime tijd geleden een alternatief bezuinigingsplan opgesteld waarmee de prijzen van geneesmiddelen drastisch worden verlaagd. Hiermee wordt veel geld bespaard en het garandeert tegelijkertijd de beschikbaarheid van de nodige geneesmiddelen. Tot nu toe heeft de minister niet naar het KNMP-plan willen kijken. Met de actie informeren apothekers hun patiënten over de gevolgen van de plannen van de minister en hen de gelegenheid geven hun bezorgdheid hierover te uiten door de speciale actiekaart te ondertekenen en op te sturen naar de Tweede Kamer.

------