GLAXOSMITHKLINE

Groot Europees onderzoek naar psychische stoornissen

Persbericht

Nederlandse Trimbos-instituut participeert

9 januari 2003, Zeist- GlaxoSmithKline werkt samen met de Wereld Gezondheidorganisatie, WHO, en de Europese Unie in een grootschalig Europees onderzoek. De European Study on Epidemiology of Mental Disorders is zelfs één van de grootste onderzoeken ooit op het gebied van psychische stoornissen onder de Europese bevolking. De studie moet een beter inzicht geven in de geestelijke gezondheid situatie in zes Europese landen.
Naast Europese totaalgegevens over het optreden van depressie en angststoornissen inclusief patronen en het voorkomen van bijkomende ziekten, levert het onderzoek dus ook landenspecifieke informatie op. Zo ontstaat bijvoorbeeld een duidelijker beeld van de druk die psychische ziekten leggen op de zorg in een land en van de gevolgen voor de kwaliteit van leven.
De uitvoering van ESEMeD is in handen van een team van internationale onderzoekers.
Naast België, Frankrijk, Duitsland, Italië en Spanje doet ook Nederland mee aan het onderzoek.

IN HET JAAR 2020: DEPRESSIE ZIEKTE NUMMER TWEE
Psychische aandoeningen nemen een steeds belangrijkere plaats in op de lijst van ziekten die ingrijpen in het leven van mensen. De WHO schat in dat in het jaar 2020 depressie -na hart- en vaatziekten- ziekte nummer twee zal zijn. Deze inschatting is de reden voor het grootschalige Europese onderzoek, dat onderdeel is van een wereldwijde studie waaraan in totaal meer dan honderdduizend mensen zullen deelnemen.

HET NEDERLANDSE AANDEEL
In ons land dragen het Trimbos-instituut en de Rijksuniversiteit Groningen zorg voor de uitvoering.
In januari 2003 gaan de onderzoekers weer van start met het telefonisch benaderen van mensen voor een vraaggesprek. Via de vragen willen zij antwoord op de vraag hoe vaak psychische stoornissen voorkomen in de bevolking, welke factoren bijdragen aan het optreden ervan, hoe vaak mensen daar last van hebben en hoe vaak zij daarvoor hulp zoeken.
Voor een accuraat beeld van de situatie in ons land is het van belang dat de benaderde personen ook inderdaad mee willen doen aan het telefonische interview.


1 OP DE 4 NEDERLANDERS KAMPT MET EEN PSYCHISCHE STOORNIS

Eerder Nederlands onderzoek heeft aangetoond dat ongeveer 25% van de bevolking een psychische stoornis heeft.
Tussen mannen en vrouwen bestaan opmerkelijke verschillen. Bij vrouwen komen vaker (voor het eerst) stemming- en angststoornissen voor. Vrouwen zijn tweemaal zo vaak depressief als mannen. Ook geeft een depressie een deels specifiek beeld voor mannen en vrouwen gelet op klachten, ernst, beloop en bijkomende ziekten. Onderzoek naar verschillen tussen mannen en vrouwen over behandelingsresultaat van antidepressiva, psychotherapie of hun combinatie is schaars. Bij mannen komen middelenstoornissen -oftewel alcohol en drugsverslaving- vaker (voor het eerst) voor.
Vrouwen ervaren vaker beperkingen als gevolg van de psychische problemen en zoeken vaker professionele hulp.
Verder geldt in het algemeen: hoe ouder men is, hoe ernstiger de aard van de depressieve stoornis.


---
Voor meer informatie kunt u zich wenden tot:
De heer dr. R. de Graaf, senior wetenschappelijk medewerker van het Trimbos-instituut, telefoon: 030 - 297 11 83


09 jan 03 10:47