Dienstenbond CNV

Salarisverlaging bij Cap Gemini schijnbeweging
08-01-2003

Persbericht

Het ICT-adviesbureau Cap Gemini geeft dit jaar aan ongeveer 300 medewerkers een salarisverlaging. Zij gaan er gemiddeld 10 procent op achteruit. Medewerkers die getroffen worden door de salarisverlaging, hebben competenties waar in de markt niet veel vraag meer naar is, zoals telecomspecialisten. Een ander, groter deel van de werknemers van Cap Gemini krijgt gewoon een salarisverhoging.

CNV Dienstenbond-bestuurder Wim Burggraaf: Ik vind het grote onzin dat medewerkers die werkzaam zijn in de detacheringsmarkt salaris moeten inleveren. Die markt is eind 2001 al ingeklapt en trekt dit jaar echt nog niet aan! Dat betekent dat Cap Gemini er niet aan ontkomt om mensen in 2003 te ontslaan. En waarschijnlijk zijn dat juist deze bankzitters. Zij komen dan met een lagere uitkering in de WW terecht. Ik adviseer hen dan ook om niet akkoord te gaan met dit voorstel!

Als werkgever moet je eerst maar eens bezuinigen op de secundaire arbeidsvoorwaarden zoals lease-autos, mobiele telefoons en dergelijke. Daarna kun je overwegen om de salarissen te bevriezen. Je redt het echt niet met die salarisverlaging van tien procent voor een beperkt deel van de medewerkers.

Verder vind ik het absoluut niet kunnen dat vijf procent van de medewerkers, namelijk de bankzitters, salarisverlaging krijgt, terwijl een andere, grotere groep medewerkers salarisverhoging krijgt. In een geval als dit moet je één lijn trekken en solidair met elkaar zijn! De zogenoemde bankzitters hebben in het verleden wel voor heel veel inkomsten gezorgd, dat wordt steeds vergeten.

Cap Gemini heeft gemeld dat de salarisverlaging gecombineerd wordt met een toekomstperspectief voor de betreffende werknemer. Als werkgever heb je de verplichting om te zorgen voor omscholing. Maar dan wel eind 2001 al en niet pas nu het water tot aan je lippen staat, aldus Wim Burggraaf.

Hoofddorp, 8 januari 2003

Voor nadere informatie:
Wim Burggraaf (bestuurder): 055 577 2640 of 06 2047 1887. Rina van der Werf (persvoorlichter): 023 567 0605 of 06 2000 5272.