Dienstenbond CNV

CNV Dienstenbond vreest explosie incidenten AZC's 08-01-2003

Persbericht

Bij asielzoekerscentra (AZCs) wordt fiks bezuinigd op het beveiligingspersoneel. Dat brengt enorme veiligheidsrisicos met zich mee voor de beveiligingsbeambten van PreNed en VNV. De bezuinigingen zijn onbegrijpelijk en onacceptabel. De opdrachtgever van de beveiligers is het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA). Zij hanteert het snoeimes en moet dus haar verantwoordelijkheid nemen, vindt CNV Dienstenbond-bestuurder Harry Gerding.

In de praktijk betekenen de bezuinigingen dat er wordt gewerkt met éénmansbezettingen. Niet alleen overdag maar ook s nachts! Deze bezuinigingen zijn per 1 januari doorgevoerd op diverse AZCs. Onze leden hebben mij gealarmeerd over de grote risicos die zij lopen. Het toepassen van allerlei wettelijke regels, zoals bedrijfshulpverlening, worden daardoor onmogelijk gemaakt. Nog belangrijker is dat beveiligingsbeambten, AZC-personeel en bewoners hierdoor in gevaar komen. De CNV Dienstenbond eist een veilige en gezonde werkplek voor de beveiligers. Wij willen mimimaal een dubbele bezetting in de nacht.

De lijst met geweldsincidenten is ondertussen al lang genoeg. Onze leden in de beveiliging voelen zich bedreigd en de CNV Dienstenbond wil niet wachten op het moment dat er slachtoffers vallen. Wij roepen daarom het COA en het Ministerie van Justite ter verantwoording. Als veiligheid echt een belangrijk onderwerp is, dan moet de overheid actie ondernemen!

Hoofddorp, 8 januari 2003

Voor nadere informatie:
Harry Gerding (bestuurder): 023 565 1052 of 06 2047 1885. Rina van der Werf (persvoorlichter): 023 567 0605 of 06 2000 5272.