European Commission

IP/03/22

Brussel, 8 januari 2003

Commissielid Busquin steunt wereldwijd verbod op klonen

Naar aanleiding van de aangekondigde geboorte van twee gekloonde babies in de Verenigde Staten en in Europa, heeft het voor onderzoek bevoegde lid van de Europese Commissie, Philippe Busquin, vandaag zijn volledige steun betuigd aan het Frans-Duitse initiatief om op wereldniveau een overeenkomst te sluiten waarbij het klonen van mensen wordt verboden. Klonen is uitdrukkelijk verboden in het Handvest van de grondrechten van de Europese Unie, artikel 3. Onderzoek met het oog op het klonen van menselijke embryo's voor reproductieve doeleinden is uiteraard ook uitgesloten van financiering uit hoofde van de Europese kaderprogramma's voor onderzoek.

"Het reproductieve klonen van mensen moet niet alleen om evidente ethische redenen en gemeenschappelijke waarden worden veroordeeld, maar ook omdat het daarbij gaat om een uit wetenschappelijk oogpunt absoluut onverantwoorde praktijk: de ervaring met dieren leert ons dat er aan klonen enorm veel onzekerheden en risico's verbonden zijn," verklaarde Commissielid Busquin.

Ook Japan heeft aangekondigd dat het met andere landen wil samenwerken om een wereldverdrag op te stellen dat het klonen van de mensen verbiedt. Het reproductieve klonen van mensen is trouwens verboden door het aanvullende protocol bij het Verdrag van de Raad van Europa inzake de mensenrechten en de biogeneeskunde, betreffende het klonen van mensen. Ook de Europese Groep voor Ethiek in Wetenschappen en Technologie heeft zich tegen dit soort initiatieven uitgesproken.

Uit hoofde van het 6e kaderprogramma voor onderzoek van de Europese Unie (6e KP 2003-2006) financiert de Commissie: geen onderzoekactiviteiten die het reproductieve klonen van de mensen tot doel hebben;
geen onderzoekactiviteiten die erop gericht zijn het genetisch erfgoed van de mens blijvend te wijzigen, teneinde deze veranderingen erfelijk te maken;
geen onderzoekactiviteiten die tot doel hebben uitsluitend voor onderzoeksdoeleinden of als bron van stamcellen menselijke embryo's te creëren.

Nadere informatie is te vinden op de volgende websites:

Handvest van de grondrechten van de Europese Unie

http://europa.eu.int/comm/justice_home/unit/charte/index_fr.html

6e kaderprogramma

http://europa.eu.int/comm/research/fp6/index_en.html

Europese Groep voor Ethiek in Wetenschappen en Technologie

http://europa.eu.int/comm/european_group_ethics/index_en.htm

Europese Groep voor Biowetenschappen

http://europa.eu.int/comm/research/life-sciences/egls/index_en.html