Ingezonden persbericht


eerste online voorverkiezing op Stemportaal heeft een 'opkomst' van 95,4%

AMSTELVEEN, 8 Januari 2003 Stemportaal is een experiment om tijdens de Tweede Kamer Verkiezingen op 22 januari 2003 te bewijzen dat internet een geschikt en betrouwbaar medium is voor volksraadplegingen. Stemportaal is een initiatief van Siennax, de toonaangevende Application Service Provider in samenwerking met EPN.

Vandaag heeft de eerste voorverkiezing plaats gevonden. Doel van de voorverkiezingen is om ervaringen op te doen met het stemmen via Internet, zowel voor de kiezer als de provider. Daarnaast ook om Stemportaal zelf te testen. Dat bleek ook nodig; door een storing in een procedure was het beveiligde deel van de Stemportaal pas om 8.30 open voor de kiezer.

Om 21.00 uur is het beveiligde deel van Stemportaal dichtgezet. Van de op dat moment bijna 2.000 voor-geregisteerde kiezers heeft ruim 95% zijn stem uitgebracht! "Een prachtig eerste resultaat' aldus Herb Prooy, directeur van Siennax, Stemportaal heeft zich gedurende de dag prima gehouden, we zijn klaar voor grotere volumes in de komende voorverkiezingen en op 22 januari zelf".

De politieke voorkeur van de kiezer op Internet afwijkt van die van het landelijke beeld. Volgende verschillende vallen op:
- CDA is hier de derde partij met 23 zetels, een zetel meer dan nummer vier: de SP.
- PvdA is onder Internetters de grootste partij met 31 zetels, maar een zetel meer dan de VVD.
- Wouter Bos is de meest populaire politicus volgens de internetters. Verder zien we in deze voorverkiezing een aantal nieuwe partijen zetels verwerven. Dit is vooral te wijten aan een kleine actieve achterban, die met deze aantallen deelnemers nog een aandeel kunnen verwerven. Dit beeld was eerder tijdens het proefstemmen nog sterker zichtbaar. Op 15 januari zal de tweede voorverkiezing plaats vinden. Stemportaal nodigt alle Nederlanders uit om dan mee te doen!

Voor meer informatie en details over de online voorverkiezing kijk op www.stemportaal.nl of neem contact op met: Siennax, Herb Prooy
T: 020-5478000 of E: pr@siennax.com
EPN, Peter van der Wel
T: 070 4277622, 06 28640639 of E: peter.vanderwel@epn.net Over Siennax International
Siennax, de toonaangevende Application Service Provider (ASP), ondersteunt organisaties die gebruik maken van het internet voor hun zakelijke processen met een breed aanbod van diensten. Siennax beschikt over alle voorzieningen die nodig om internet gerelateerde processen op het hoogste niveau te faciliteren. Zodat bedrijfsprocessen sneller en efficiënter kunnen verlopen, terwijl tegelijkertijd het 'total cost of computing ownership' verlaagd wordt. Over EPN
EPN is een onafhankelijke stichting die zich inzet voor de maatschappelijke meerwaarde van ict. In het platform zijn het bedrijfsleven, de politiek, het maatschappelijk middenveld, de wetenschap en de overheid vertegenwoordigd. EPN verricht onderzoek, publiceert en organiseert bijeenkomsten over thema's rond ict en de samenleving. # # #