FNV BONDGENOTEN

FNV Bondgenoten vraagt overheid om extra spoorwegpolitie

FNV Bondgenoten wil dat de overheid snel haar belofte nakomt om de spoorwegpolitie uit te breiden. Daarom stuurt de bond vandaag een open brief aan minister De Boer van Verkeer en Waterstaat. 'FNV Bondgenoten wil dat er serieus werk gemaakt wordt van de sociale veiligheid op en rond het spoor. Daar spreken wij de NS op aan en daar spreken we u op aan', schrijft FNV Bondgenoten-bestuurder Andries van den Berg in de brief. 'Wat ons betreft dient de overheid nog dit jaar haar woorden met daden gestand te doen'.

Van den Berg stelt in de brief dat 'als het gaat om de sociale veiligheid op en rond het spoor er helaas weinig positieve ontwikkelingen waar te nemen' zijn. 'Zwartrijden, onbeschoft gedrag en agressie vormen nog steeds een dagelijks probleem voor personeel en reizigers bij de NS'. Het grote probleem is volgens Van den Berg dat een conducteur nog zo zijn best kan doen om ongewenst gedrag te bestrijden, maar dat als het er op aan komt, er veelal geen opvolging door de politie is.
Het probleem wordt al jaren door de autoriteiten, waaronder het ministerie van Verkeer en Waterstaat, erkend. Bij herhaling heeft de minister toegezegd dat de formatie van de spoorwegpolitie met 200 mensen uitgebreid zou worden. Die uitbreiding is tot op heden echter nog uitgebleven.

Van den Berg verbindt ook consequenties aan de brief: 'Het jaar 2003 moet het jaar worden waarin we de sociale onveiligheid bij NS eindelijk eens grondig gaan aanpakken. In dat kader zullen wij niet schromen om, zeker als de overheid haar verantwoordelijkheid in deze kwestie niet neemt, treinverkeer na ernstige incidenten tijdelijk stil te leggen'.