Gemeente Velsen

Velsen, 7 januari 2003

BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN VELSEN STEMMEN IN MET WIJKONTWIKKELINGSPLAN VELSEN NOORD (WOP)

Het college van Velsen heeft ingestemd met het wijkontwikkelingsplan voor één van haar kernen, Velsen-Noord. Met dit plan laat het college zien hoe zij van Velsen-Noord een leefbare woonkern met toekomstwaarde kan maken.

Het wijkontwikkelingsplan is de uiteindelijke uitwerking van de gebiedsvisie, die de gemeenteraad in juli 2000 vaststelde, waarin de gewenste toekomstige ontwikkeling van Velsen-Noord is geschetst. Gelijktijdig met het wijkontwikkelingsplan is ook de haalbaarheid van aanvullende woningbouwlocaties, zoals genoemd in de gebiedsvisie, onderzocht. Het gaat hier met name om haalbaarheid van de locaties Westrand en Waterfront op het gebied van milieuhygiëne en de markttechnische, financiële en bestuurlijke aspecten. Het wijkontwikkelingsplan is tot stand gekomen in nauwe samenwerking tussen de gemeente Velsen, Stichting Wijkbelangen Velsen-Noord, Bouwfonds Wonen en de woningbouwcorporaties AWV-Eigen Haard, Woningbedrijf Velsen en Kennemerhave met ondersteuning van het stedenbouwkundig bureau Ebberink.

In het wijkontwikkelingsplan komen onderwerpen aan bod zoals omvang en samenstelling van de huidige woningvoorraad, voorzieningen, stedenbouwkundige uitgangspunten voor Velsen-Noord en verkeer en groen. De financiële haalbaarheid van het wijkontwikkelingsplan -met name de nieuwbouwlocaties- moet door de betrokken partijen nog wel uitgewerkt worden, want er is waarschijnlijk een tekort. Bewoners en belanghebbenden vinden dan ook in dit ontwikkelingsplan (mogelijke) oplossingsrichtingen voor deze thema's.

Herstructureringebieden Daarnaast geeft het college van Velsen voorrang aan een vier herstructureringsgebieden, te weten: Wijkerstraatweg inclusief centrumgebied, Gildenbuurt, Waterfront en Westrand. Het college ziet voor deze gebieden concrete mogelijkheden om te komen tot versterking van de leefkwaliteit:

Wijkerstraatweg inclusief centrumgebied: eind maart start de herinrichting van de Wijkerstraatweg. Bewoners kregen vorig jaar al de gelegenheid hun mening te geven over de herinrichting van deze straat. Het ligt in de bedoeling ook het centrumgebied aantrekkelijker te maken door bij voorbeeld het aanbrengen van luifels voor winkels en het geheel als plein in te richten. Daarnaast wordt het Stratingplantsoen versterkt als ontmoetingsruimte.
Gildenbuurt:
de woningbouwcorporaties in dit gebied hebben plannen om de Gildebuurt te herstructureren. In deze plannen worden ook de groenvoorziening en de ontsluiting van de wegen aangepakt.

Waterfront:
in het wijkontwikkelingsplan wordt voorgesteld het bedrijventerrein aan de Wijkermeerweg en een deel van het NAM-terrein een woonbestemming te geven. Velsen-Noord kan zich op deze manier nadrukkelijker naar buiten toe presenteren als een woonwijk. De gemeenteraad van Velsen heeft echter wel besloten de uitbreidingsmogelijkheden (derde papierlijn) van de papierfabriek Crown van Gelder -op het NAM-terrein- niet te beperken. Uit onderzoek blijkt dat beide opties -een combinatie van woningbouw en de zogenaamde derde papierlijn- haalbaar is. Westrand:
de groenstrook langs de Grote Hout of Koningsweg fungeert al lang als groene bufferzone tussen de bestaande woonkern en de industrie. Het is de bedoeling dit gebied in te richten als openbaar park met enkele woontorens. De huidige bomen zullen zoveel mogelijk gehandhaafd worden.

Inloopdag
Het Wijkplatform Velsen-Noord, bewoners, winkeliers en bedrijfsleven zijn tot nu toe regelmatig geïnformeerd over de voortgang van het wijkontwikkelingsplan. Nu is de tijd aangebroken dat deze betrokkenen ook echt hun mening kunnen geven over de inhoud van het plan. Dit gebeurt tijdens een participatie-avond en een inloopdag. Voor 4 februari nodigt het college winkeliers, ondernemers, de leden van het Wijkplatform en van de Provinciale Staten uit voor een presentatie en een gedachtewisseling over het wijkontwikkelingsplan. Op zaterdag 8 februari zijn de bewoners en overige belangstellenden van 10.00 tot 16.00 uur welkom in gebouw De Watervliet om hun mening te geven over het plan. Tijdens deze inloopdag zullen de plannen voor Velsen-Noord visueel gepresenteerd worden en houdt het stedenbouwkundig bureau Ebberink om 11.00, 13.00 en 15.00 uur een presentatie.