GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 9 januari 2003 13:32
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
GroenLinks presenteert Actieplan tegen Vrouwenmishandeling

( 9 januari 2003)

Vrouwenmishandeling is een groot maatschappelijk probleem dat te weinig aandacht krijgt. GroenLinks presenteert vandaag een actieplan tegen vrouwenmishandeling. GroenLinks wil mishandeling effectiever voorkomen, de hulpverlening verbeteren en meer aandacht van politie en justitie voor vrouwenmishandeling.

Eén of de vijf vrouwen is slachtoffer geweest van mishandeling. Onder allochtone vrouwen is zelfs één op de vier vrouwen ooit mishandeld. Jaarlijks sterven er naar schatting zeventig vrouwen aan de gevolgen van mishandeling. Het is de hoogste tijd dat de overheid hier meer tegen gaat doen. Groenlinks doet daartoe een flink aantal voorstellen.

Hoofdpunten uit het plan zijn:

- Aandacht voor vrouwenmishandeling van allochtonen in verplichte inburgeringscursussen.
- Afschaffen van afhankelijke verblijfsvergunning. Nu kan een mishandelde vrouw pas na drie jaar een onafhankelijke verblijfsvergunning krijgen. GroenLinks wil dat mishandeling een zelfstandige grond wordt voor het krijgen van een verblijfsvergunning.
- Uitbreiding van het aantal opvangplaatsen voor mishandelde vrouwen. Er is nu een groot tekort. Er is slechts plek voor één op de drie vrouwen die om opvang vragen. GroenLinks vindt dat er voor al deze vrouwen plek moet zijn.
- Meldrecht voor huiselijk geweld. Nu mogen mensen alleen kindermishandeling melden bij het Advies en Meldpunt Kindermishandeling (AMK). Dat moet ook gaan gelden voor vrouwenmishandeling. Daarvoor moet er een centraal meldpunt komen.
- Voorlopige hechtenis voor daders van huiselijk geweld. Dit is nu alleen mogelijk bij een straf van meer dan vier jaar. GroenLinks wil dat ook plegers van huiselijk geweld in voorlopige hechtenis gehouden kunnen worden.
Het Actieplan Vrouwenmishandeling is vandaag gepresenteerd in Veilig Huis, een samenwerkingsverband tussen vrouwenopvang, hulpverlening, politie en justitie. Het plan wordt aangeboden aan Veilig Huis directeur Bouwhuis en aan de directeur van de Federatie Opvang, Ineke Smidt. De Federatie Opvang heeft in een persreactie al laten weten dat zij het plan van GroenLinks een goede stap voorwaarts vindt in de strijd tegen vrouwenmishandeling.

Evelien Tonkens

Het plan is te vinden op http://www.groenlinks.nl/partij/2dekamer/publikaties/vrouwenmishandeling.doc


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -