Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie

Persbericht

Woerden, 9 januari 2003

Stichting Donorvoorlichting gaat op in het NIGZ

Voorlichting over orgaandonatie gaat nieuwe fase in

Per 1 januari 2003 zijn de Stichting Donorvoorlichting (SDV) te Hilversum en het Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie (NIGZ) te Woerden gefuseerd. SDV gaat binnen het NIGZ verder onder de naam NIGZ Donorvoorlichting. De voorlichting over orgaandonatie in Nederland gaat daardoor een nieuwe fase in, waarin het ontwikkelen van een continu en intensief voorlichtingsprogramma gericht op een gestage groei van het aantal orgaandonoren in Nederland, en het bijdragen aan de maatschappelijke discussie rondom donorregistratie en donorvoorlichting de twee centrale pijlers zijn.

Na een intensief proces waarin onderzocht is op welke wijze de donorvoorlichting in Nederland het beste gestalte kan krijgen, heeft het bestuur van de SDV, in overleg het ministerie van VWS en diverse belanghebbende organisaties, in 2002 besloten de activiteiten onder te brengen bij een grotere organisatie. In het NIGZ werd een fusiepartner gevonden die zowel qua schaalgrootte als qua deskundigheid de potentie bezit om de nieuwe uitdaging aan te gaan.

Historie
De Stichting Donorvoorlichting heeft in totaal 27 jaar bestaan. De stichting heeft met name bijgedragen aan de introductie van het donorcodicil, aan de maatschappelijke discussie rond orgaandonatie en is sterk betrokken geweest bij de ontwikkeling van de Wet op de Orgaandonatie van 1996. Daarna is de SDV betrokken geweest bij de voorlichting over het landelijk systeem voor donorregistratie.

Donorvoorlichting blijft noodzaak
Al enige jaren is het aantal Nederlanders dat geregistreerd staat als orgaandonor stabiel: ongeveer een kwart van de volwassen Nederlanders vanaf 18 jaar is orgaandonor. Een groei van het aantal donoren (in de medische sector is nog altijd een groot tekort aan donoren) kan alleen worden bereikt indien de voorlichting rondom orgaandonatie wordt gecentraliseerd, geĂŻntensiveerd en continu wordt uitgevoerd, in combinatie met een doorlopende maatschappelijke discussie rond de ethische aspecten van orgaandonatie. NIGZ Donorvoorlichting hoopt beide taken in de context van de nieuwe moederorganisatie krachtig te kunnen uitvoeren.

Meerwaarde
De fusie met het NIGZ levert voor de SDV een aantal bedrijfsmatige voordelen op, die het mogelijk maken om meer middelen in te zetten op de activiteiten en campagnes rond donorvoorlichting zelf en minder op het realiseren van de noodzakelijke randvoorwaarden. Daarbij verwacht de SDV ook de nodige deskundigheid van het NIGZ in te kunnen schakelen bij de ontwikkeling van nieuwe campagnes en projecten.

Contactgegevens per 1 januari 2003
NIGZ Donorvoorlichting
De Bleek 13 3447 GV Woerden
Postbus 500 3440 AM Woerden
Telefoon: 0348 - 437 650, fax: 0348 - 437 666
Het nummer van de publieksinformatielijn Donorvoorlichting blijft ongewijzigd: 0900-8212166.
e-mail: donorvoorlichting@nigz.nl