NEDERLANDS PLATFORM NATUURKUND

NPN teleurgesteld over nieuwe onderwijsplannen minister

Bèta moet!

Heden, 9 januari, heeft mevr. Van der Hoeven, de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, op een persconferentie de nota 'Ruimte laten en keuzes bieden in de Tweede Fase HAVO en VWO' gepresenteerd. In deze nota ontvouwt de minister de plannen van het kabinet met het voortgezet onderwijs. Deze plannen zijn een nadere uitwerking en aanpassing van de eerdere plannen uit de notitie 'Continuïteit en vernieuwing in de tweede fase havo/vwo' (2002) van staatssecretaris Adelmund uit het vorige kabinet.

Het Nederlands Platform voor Natuurkunde (NPN), afgelopen zomer opgericht juist om weerwerk te bieden aan de Adelmund-plannen, heeft het afgelopen jaar meermalen van grote verontrusting blijk gegeven over de voorgestelde koers. Het NPN heeft dit gedaan in een eigen brief aan de minister (zie de website www.nnv.nl van de Nederlandse Natuurkundige Vereniging), maar ook in samenwerking met andere organisaties zoals VNO-NCW en AXIS. Deze acties zijn alle ingegeven door grote zorg over de kwaliteit van het Nederlandse (middelbare) onderwijs en over de instroom in de bètastudies en de technische opleidingen aan de Nederlandse universiteiten. Er is, ook aan de kant van de grote multinationals (zie het Jet-net initiatief van Philips, Shell, AKZO-NOBEL, DSM en Unilever), grote zorg over het kennisniveau en de beschikbaarheid van bèta- en technisch talent in Nederland. Dit kan niet anders dan grote consequenties hebben voor de hoogwaardige werkgelegenheid in Nederland en voor de concurrentiekracht van Nederland op de internationale kennismarkt.

Het NPN is thans uitermate teleurgesteld over de nieuwe nota van minister Van der Hoeven. De minister handhaaft in haar nieuwe nota een aantal omstreden elementen van de eerdere plannen:


1. Ondanks sterke pleidooien van talloze leraren om rust in het onderwijs 'niet weer wijzigingen in het stelsel') houdt de minister vast aan het invoeren van wijzigingen die vooral neerkomen op verlichting van het onderwijsprogramma en op vergroting van de keuzevrijheid voor de scholieren.


2. In het algemeen wordt de positie van de bètavakken in het voortgezet onderwijs nog verder teruggebracht dan al gebeurd is in de onderwijsvernieuwing van 1998 toen tweede fase en studiehuis werden ingevoerd. Dit gaat ten koste van een degelijke voorbereiding op vervolgstudies, een van de redenen om de profielstructuur in te voeren.


3. Het vak Algemene Natuurwetenschappen (ANW) verdwijnt in de voorstellen als verplicht vak voor alle middelbare scholieren en wordt een vak voor de scholieren van de profielen E&M en C&M. Voorgesteld wordt voor deze leerlingen ANW-elementen in te bouwen in de bètavakken. Los van de vraag of dat wel mogelijk en gewenst is, betekent het voor de leerlingen met een bètaprofiel nog eens 200 uur reductie in bètavorming.


4. Het aantal uren voor de profielen wordt fors gereduceerd. Dat kunnen leerlingen weliswaar compenseren met een nieuw keuzevak (voortgezette natuurwetenschap-pen), maar door deze keuzevrijheid zullen toch veel leerlingen minder bèta krijgen.


5. Natuurkunde verdwijnt als profielvak in het N&G-profiel: rampzalig voor wie geneeskunde, biologie, medische biologie, diergeneeskunde en tandheelkunde willen gaan studeren; dit is een trendbreuk die volstrekt niet op inhoudelijke gronden is gebaseerd.

Omdat de huidige praktijk leert dat aanzienlijk meer meisjes N&G kiezen dan N&T, betekent dit een enorme reductie in het aantal meisjes dat natuurkunde zal volgen. Tal van studierichtingen waartoe het huidige NG-profiel wel toelating biedt, worden daarmee afgesneden. Dat is geen keuzeverruiming maar keuzebeperking!

Het NPN roept op tot groot protest tegen deze verkwanseling van het Nederlandse onder-wijs in de bètavakken en in de technische opleidingen. Gezien het belang van goed onderwijs voor de Nederlandse economie zou Onderwijs een hot item moeten zijn in deze verkiezingstijd. Leraren en ouders: verheft uw stem en eist goed onderwijs! Bèta is geen luxe. Bèta moet!

Prof.dr.ir. H.E.A. van den Akker, voorzitter NPN


-----
Een samenwerkingsverband van de Nederlandse Natuurkundige Vereniging, de Kamer Natuurkunde (VSNU), de Raad voor Natuur- en Sterrenkunde (KNAW), de Nederlandse Vereniging voor het Onderwijs in de Natuurwetenschappen, de Nederlandse Astro-nomenclub, en FOM; opgericht: 25 juni 2002; voorzitter: prof.dr.ir. H.E.A. van den Akker
Correspondentie-adres van het NPN: Prins Bernhardlaan 6, 2628 BW DELFT;
tel. 015-2785000; fax 015-2782838; nnv@klft.tn.tudelft.nl


09 jan 03 13:49