Koninklijke Ahold


09/01/03

Ahold Award 2002 voor Bieke Herijgers, TU Delft Logistieke innovatie voor stedelijke distributie

Zaandam, 9 januari 2003 Vandaag ontving Bieke Herijgers de Ahold Award 2002 voor haar scriptie Logistieke innovatie voor stedelijke distributie, uit handen van Jacques Schraven, voorzitter van VNO/NCW. Herijgers, afgestudeerd aan de Technische Universiteit van Delft bij de Faculteit Ontwerp, Constructie en Productie, boog zich over het probleem van goederendistributie en stedelijke congestie en droeg in haar scriptie mogelijke maatregelen ter verbetering aan.

Stedelijke distributie is de laatste schakel in de keten van de goederenlogistiek, voordat de consument aan bod komt. Het gaat om noodzakelijk goederenvervoer dat bestemd is voor winkels, bedrijven, instellingen en bouwlocaties in steden, dat in toenemende mate wordt beperkt door overheidsmaatregelen op lokaal, regionaal, en landelijk niveau. Deze regelgeving bemoeilijkt ook de bereikbaarheid van winkels. Daarbij komt dat de aanpak van de stedelijke distributie in Nederelandse gemeenten verre van eenduidig en uniform is. Terwijl de Nederlandse stedelijke infrastructuur juist is ingericht op de concentratie van wonen, werken en leven.

In deze tijd waarin winkels weinig voorraden aanhouden, veel verse producten verkopen en snel aan de steeds veranderende vraag van de klanten willen voldoen, is goede bereikbaarheid essentieel. In drukke stadscentra vormt de bereikbaarheid per (vracht)auto steeds vaker een probleem.

Volgens de jury kenmerkte de scriptie van Herijgers zich door een goede probleemstelling, grondige uitwerking van A tot Z, uitstekende leesbaarheid en diverse alternatieve oplossingen. Met de toenemende verstedelijking is deze studie zeer relevant voor de Nederlandse retail.

De Ahold Award is in 1995 ingesteld en beoogt onderwijs in èn onderzoek naar de detailhandel te stimuleren. De jury ontving dit jaar opnieuw een groot aantal scripties van net-afgestudeerden aan het hoger beroeps- en wetenschappelijk onderwijs. Aan de scriptieprijs is een bedrag verbonden van Euro 5.000 en een studiereis naar de supermarkten van Ahold in de Verenigde Staten.