CDA

CDA voor volwassen integratiebeleid

Het CDA werkt niet mee aan negatieve beeldvorming rondom immigratie en integratie. Juist daarom wil het CDA veeleisend zijn. Een isolement is fnuikend voor immigranten. Wie de taal niet beheerst en Nederland niet kent, loopt tegen veel problemen op, ook bij de opvoeding van kinderen.

Vrouwen worden extra kwetsbaar als zij de taal niet spreken en moeilijk aan betaald werk kunnen komen. Daarom is een inspanning nodig om de Nederlandse taal te leren en om kennis te verwerven van de Nederlandse geschiedenis, cultuur en rechtsstaat en de daarbij behorende waarden en normen. Allochtonen mogen ook eisen aan ons stellen. Bijvoorbeeld goede inburgeringscursussen, hulp aan kinderen die een taalachterstand hebben, steun aan allochtone vrouwen om uit hun isolement te komen. Het CDA wil:

* Minder vrijblijvende deelname aan inburgeringscursussen.
* een permanente verblijfsvergunning alleen bij tijdig en succesvol afronden van de cursus.
* Meer maatwerk bij het aanbod van inburgeringscursussen: gecombineerde trajecten van taal en werk, taal en beroepsopleiding en taal en opvang van kinderen.
* Voor kinderen met taalachterstanden: voorschoolse trajecten.
* Voor kinderen en leerlingen die op latere leeftijd naar Nederland komen: speciale schakelklassen met extra taalonderwijs.
* Ook al vanwege hun centrale rol in het gezin: meer investeren in de emancipatie van allochtone vrouwen.
* dat sollicitatieplichtige uitkeringsgerechtigden die het Nederlands onvoldoende beheersen de inburgeringscursus te volgen.
* dat de instroom in de WAO effectief wordt bestreden door mensen niet af te schrijven, maar gericht scholing aan te bieden.
* dat ondernemingen worden aangemoedigd om een diversiteitsbeleid te voeren, ook bij hogere functies. Dat bevordert de integratie. Succesvolle allochtonen fungeren ook als voorbeeld.
* De groei van zogenaamde zwarte wijken moet worden tegengegaan. Onder meer door een gevarieerder woningaanbod.
Immigratie is een grote stap in het leven van mensen die om een welbewuste en overwogen keuze vraagt. Als dat niet gebeurt, ontstaan er vaak problemen, ook in het huwelijk. Daarom:
* moet de minimumleeftijd voor gezinsvorming van 18 naar 21 jaar,
* moet de al in Nederland wonende partner de taal voldoende beheersen.