Vereniging van Bloemenveilingen in Nederland


Persbericht

9 - 1 - 2003

Omzetverbetering van 5,7% voor bloemenveilingen in 2002

De omzet van de gezamenlijke bloemenveilingen in Nederland is in 2002 gestegen met 5,7%. De omzet kwam hiermee op een kleine 3,6 miljard euro. Het jaar 2002 kende een beperkte groei van de aanvoer van 0,4%. In totaal werden er bijna 13 miljard producten verhandeld. De gemiddelde prijs steeg met 1 cent tot 28 cent. Dit blijkt uit de cijfers van de Vereniging van Bloemenveilingen in Nederland (VBN)

Gunstige invloed op de omzetten van de bloemenveilingen waren de positieve exportontwikkelingen naar met name het Verenigd Koninkrijk, Italië, België en Rusland. Kijkend naar de aanbodskant werden er meer duurdere producten aangeboden. Dit was zowel bij de snijbloemen als bij de kamerplanten het geval. De tuinplanten deden het dit jaar goed vanwege het zachte voorjaar en de wat beperktere aanvoer. Voor het komende jaar verwachten de veilingen een omzetgroei van ongeveer 4%. Onder meer de uitbreiding van de EU met een aantal landen biedt nieuwe kansen.

Of met deze gunstige resultaten van de veilingen ook de kosten van de kwekers zijn terugverdiend, is per product en bedrijf verschillend. De vooruitzichten zijn niet allemaal even gunstig. Met name de in het verschiet liggende BTW-verhoging in Duitsland, de stijgende lonen en stijgende gasprijzen en de strijd om de ruimte kunnen een negatieve invloed hebben op de sector.