STICHTING ALZHEIMER NEDERLAND

Alzheimertelefoon, al vijftien jaar een onmisbare hulp

Een van de oudste projecten van Stichting Alzheimer Nederland viert in januari 2003 zijn derde lustrum: de Alzheimertelefoon. In vijftien jaar tijden belden meer dan 45.000 familieleden van dementerenden, hulpverleners en scholieren met vragen over dementie naar 030-656 75 11. Zij werden dag en nacht te woord gestaan door tientallen bezielde vrijwilligers van de Alzheimertelefoon.

Een dementerende vrouw die maar niet wil slapen en haar dochter tot radeloosheid brengt. Bezorgdheid over de gezondheid. Een kwieke bewoner van een verzorgingshuis die wil weten hoe hij met dementerende medebewoners moet omgaan. Een student die zich afvraagt hoe hij zijn geheugen moet trainen voor een tentamen... het is slechts een greep uit de vragen waarmee mensen bellen met de Alzheimertelefoon. Maar het zijn niet enkel vragen die de vrijwilligers van Stichting Alzheimer Nederland beantwoorden. Veel vaker nog zijn ze een luisterend oor als mensen eenvoudigweg hun hart willen luchten.

De Alzheimertelefoon was na de werkgroep lezingen het tweede belangrijke project van Stichting Alzheimer Nederland. Toen de stichting in 1985 vorm kreeg, kwamen alle telefoontjes gewoon bij de oprichters thuis, in Friesland. Na verloop van tijd kwam de stichting steeds vaker in het nieuws. Om de stroom telefoontjes te beantwoorden werden vanaf 1988 de telefoontjes doorgeschakeld naar een steeds groter wordende groep van vrijwilligers. Na een jaar waren het er achtentwintig, allen mensen die privé of in hun werk ervaring hadden met dementie. Sommigen zijn na 15 jaar nog altijd beschikbaar voor de Alzheimertelefoon.

Het aantal telefoontjes blééf toenemen met het verstrijken der jaren. Door de toenemende aandacht voor dementie werden de mensen alerter. Ze wilden meer weten en belden soms met ingewikkelde gespreksonderwerpen naar de Alzheimertelefoon. Door hun ervaring kennen de vrijwilligers de last en raadselen van het omgaan met dementie van dichtbij. Kennis en deskundigheid blijven op peil door schriftelijke informatie, studiedagen en het uitwisselen van ervaringen. Als er een probleem is waar de vrijwilligers geen raad mee weten, verwijzen ze naar andere deskundigen.

Eind jaren negentig beleefde de Alzheimertelefoon zijn piekjaren met meer dan 4.000 telefoontjes per jaar. Ondanks de sterk groeiende groep mensen met dementie hebben de bijna vijftig vrijwilligers die de Alzheimertelefoon bij toerbeurt bemannen het nu iets minder druk. Door de uitgebreide informatiestroom via folders en brochures en de website van Alzheimer Nederland, weten veel mensen zelf antwoord te vinden op hun vragen. Maar voor veel mensen is een persoonlijk contact via de telefoon onvervangbaar.

Alzheimertelefoon: 030-656 75 11.

Over Alzheimer Nederland
Alzheimer Nederland is de organisatie die opkomt voor de belangen van mensen met dementie en hun verzorgers.
Een op de 16 mensen ouder dan 65 lijdt aan dementie en dit loopt op tot twee van de vijf mensen boven de 85 jaar.
Voor vragen en hulp bij dementie: bezoek onze website: www.alzheimer-nederland.nl


---