Provincie Utrecht

Persbericht

4 miljoen voor innovatie Utrechts bedrijfsleven

Europese steun voor kennisprovincie Utrecht

9-1-2003
De provincie heeft samen met haar partners in het Utrechts netwerk Unité met succes aan de deur van de Europese Commissie geklopt voor steun uit het programma Innovatieve Acties. De financiële hulp uit Brussel stelt de komende twee jaar Utrechtse ondernemingen in de gelegenheid om met meer succes te werken aan vernieuwing van de bedrijfsvoering, de diensten of het product.

"Het extra geld uit Brussel - 2 miljoen- komt op dit moment als geroepen", aldus Annie Kamp, gedeputeerde economische zaken van de provincie. "Kerndoelstelling van Innovatieve Acties is om de 'kenniskracht' van de provincie beter te benutten. Ondernemers profiteren nu nog onvoldoende van het kennispotentieel bij instellingen als de Universiteit en de Hogeschool van Utrecht. Daarbij komt dat ondernemers in deze regio nog vaak kampen met een tekort aan personeel en moeilijk hun behoefte aan innovatie kunnen aangeven. Er is al met al weinig belangstelling voor innovatie in Utrecht, waardoor de concurrentiepositie van het bedrijfsleven onder toenemende druk komt te staan." Ook Jan van Zanen, wethouder economische zaken van de gemeente Utrecht, is enthousiast over het goede nieuws uit Brussel. "Onze medewerking aan Innovatieve Acties sluit prima aan op het Europese D2-programma dat de gemeente momenteel uitvoert en waarmee we de economische structuur in het westen van de stad Utrecht versterken. Een welkome aanvulling!"

Samenwerkende partijen
Innovatieve Acties in de provincie Utrecht wordt geregisseerd door het bestuur van het Utrechts Netwerk voor Innovatie en Technologie (Unité). In dit netwerk hebben de belangrijkste Utrechtse overheden, kennisinstellingen en intermediaire organisaties de krachten gebundeld. Extra inspanningen met een bijpassend werkbudget zijn echter hard nodig om de innovatiegraad van het Utrechtse bedrijfsleven stevig op te krikken. De stuurgroep die het Europese programma in deze regio gaat begeleiden, bestaat uit de provincie Utrecht, Syntens Utrecht, Kamer van Koophandel Utrecht, Hogeschool van Utrecht, Universiteit Utrecht en de gemeente Utrecht.

Extra inspanningen hard nodig
De innovatieproblemen in het Utrechtse bedrijfsleven zijn niet nieuw. Het samenwerkingsproject RITTS-Utrecht, dat eveneens werd gefinancierd met Europees geld, legde deze knelpunten al in 2000 bloot. Als gevolg van dit project is vorig jaar Unité opgericht. De deelnemers aan dit netwerk zullen de Europese bijdrage verdubbelen om versneld en met een totale inzet van 4 miljoen langs zes lijnen de volgende Innovatieve Acties in gang te zetten:

1. Wegwijzers naar kennis

Utrechtse ondernemers moeten sneller en makkelijker de weg vinden om aan het juiste kennisadres te komen. Per cluster van faculteiten aan de Universiteit Utrecht en de Hogeschool van Utrecht komt er daarom een accountmanager. Deze personen - er komen er minimaal vier - gaan actief contact leggen met bedrijven uit de provincie. Verder komt er een coördinatiepunt stagebemiddeling en levert Unité op internet een elektronisch loket op, waar bedrijven het Utrechtse kennisaanbod kunnen raadplegen.

2. Netwerken voor innovatie

Persoonlijke contacten zijn van wezenlijk belang bij het bevorderen van innovatie. De Kamer van Koophandel Utrecht en Syntens Utrecht zullen daarom drie nieuwe netwerken opbouwen, verspreid over de provincie. Minimaal zes bedrijven zullen op deze wijze een vernieuwingstraject starten. Aanvullende acties onder deze noemer zijn o.a. individuele coaching van Utrechtse ondernemers en het opzetten van een samenwerkingsverband voor beroepsgerichte opleidingen in de regio.

3. Bewustwordingscampagne voor ondernemers

Bedrijven in de provincie Utrecht zijn zich vaak onvoldoende bewust van de noodzaak om te innoveren. Voor deze doelgroep worden daarom innovatieve acties georganiseerd als voorlichtingsbijeenkomsten en de inzet van regionale media. Bestaande initiatieven, zoals de televisieserie BV9 Utrecht, zullen worden ingebed in een herkenbare en aansprekende communicatiecampagne.

4. Méér broedplaatsen voor vernieuwing

Kennis genoeg in de provincie Utrecht. Maar uit al deze kennisinstellingen komt weinig bedrijvigheid. Om het aantal van deze spin offs en andere kennisintensieve ondernemingen te vergroten, wordt momenteel o.a. een onderzoek uitgevoerd naar de haalbaarheid van en Utrechts Science Park. Dit is een locatie, bijvoorbeeld in de omgeving van de universiteit of de hogeschool, waar academisch onderzoek en bedrijvigheid met elkaar worden gecombineerd tot wederzijds voordeel.

5. Scherpere kennis van ICT

Het toepassen van ICT is van levensbelang voor elk bedrijf. Utrechtse ondernemers vinden het echter lastig om te bepalen welke ontwikkeling op dit vlak zij het meest relevant vinden voor hun bedrijf. Belangrijk actiepunt wordt daarom de organisatie van workshops over thema's als E-Commerce. Ook is er aandacht voor het ontsluiten van kennis over productdesign en integraal ontwerpen via een elektronisch netwerk.

6. Vernieuwing binnen de Utrechtse ICT-sector

Ook de Utrechtse ICT-sector vraagt om een doorlopende vernieuwing, vanwege de aanhoudende technologische ontwikkeling en de vraag op de markt naar betere producten en diensten. Een belangrijk innovatief actiepunt wordt de opzet van een Utrechtse Digikring. Kleine en middelgrote ICT-ondernemers worden zo geïnformeerd over thema's als marketing, strategieontwikkeling van het bedrijf en P&O-management.

De dagelijkse begeleiding van Innovatieve Acties wordt verzorgd door het bureau Unité. Eerste contactpersoon is de coördinator, Wim van Althuis.

Meer informatie: Ron van Dopperen, telefoon 030 - 258 3196 of Ron.van.Dopperen@provincie-utrecht.nl