Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Provincie geeft Wijkermeer weg

Zaandam, 9 januari 2003 De Milieufederatie Noord-Holland zet grote vraagtekens bij het beleid van de Provincie Noord-Holland inzake het Hembrugterrein. De Provincie heeft onlangs de gemeente Zaanstad toegestaan om dit terrein te gebruiken voor woningbouw in weerwil van zijn bestemming voor havengebonden bedrijvigheid. Als voorwaarde is gesteld dat Zaanstad elders ruimte moet vinden voor havenactiviteiten. Op deze manier wordt de weg vrijgemaakt voor de aanleg van de Wijkermeerpolder.

De Milieufederatie Noord-Holland ziet in de opstelling van de Provincie een bevestiging van haar kritiek op het slordig omgaan met de ruimte. Momenteel worden nog te makkelijk bedrijventerreinen uitgegeven. Ook wordt, ondanks allerlei intenties en afspraken, in de praktijk nog te weinig intensief bebouwd. De Milieufederatie Noord-Holland vreest dat op deze manier de Provincie de weg vrij maakt voor het ontwikkelen van de Wijkermeerpolder als havengebied.

Een alternatief voor de gemeente Zaanstad is, dat zij ruimte voor havengebonden bedrijvigheid die zij verliest door woningen te bouwen op het Hembrugterrein, compenseert door revitalisering en herstructurering van Achtersluispolder. Dit vindt de Milieufederatie een veel betere oplossing. Als de bedrijvigheid van beide terreinen (Hembrug en Achtersluispolder) door middel van revitalisering en intensivering op één terrein kunnen plaatsvinden, juicht zij dit alleen maar toe.

Voor meer informatie (