De Unie


Unie-voorzitter: ''De Unie financieel sterk"

De Unie is in de afgelopen jaren fors gegroeid, zowel qua ledental als in de omvang van de werkorganisatie. Waar zich kansen voordoen wil De Unie deze benutten. Voor De Unie is groeien wensen van zelfbewuste leden tegemoet te komen.

Het jaar 2002 laat echter in plaats van ledengroei een ledenverlies geen doel op zich maar een afgeleide van de wens om maatwerk en kwaliteit na te streven en om aan de
zien. Zoals bekend is vooral door het vertrek van een aantal grotere beroepsorganisaties bij De Unie Zorg en Welzijn het aantal leden terug gelopen tot een geconsolideerd aantal van 96159 (-4,2%). Uitgesplitst betreft het een teruggang van 817 leden (0,9 %) bij De Unie, exclusief De Unie Zorg en Welzijn. Hiermee is De Unie terug op het niveau van 1 januari 2001 (87763). De recente ontwikkelingen bij De Unie Zorg en Welzijn laten gelukkig een voorzichtig herstel zien, zo zijn er inmiddels twee nieuwe beroepsorganisaties met in totaal 700 leden, welke te kennen hebben gegeven op korte termijn te zullen toetreden tot De Unie Zorg en Welzijn. Opvallend is ook de groei van het aantal individuele leden in de sector Zorg in de achterliggende maanden.

De terugval in het aantal leden heeft geen substantiële effecten op de financiële positie van De Unie. De Unie is en blijft een financiële stabiele bond die stevig investeert in de toekomst. Daar waar bij FNV Bondgenoten gedwongen ontslagen hebben plaatsgevonden en de CNV Bedrijvenbond heeft aangekondigd 1 op de 7 arbeidsplaatsen te laten vervallen, heeft De Unie de organisatie planmatig kunnen veranderen. Het organisatie ontwikkelplan 2002 - 2005 biedt ruimte om flexibel om te gaan met schaalgrootte en biedt tevens mogelijkheden om verbindingen te leggen tussen de ledenorganisatie en de verdere professionalisering van de werkorganisatie.
Met het organisatie ontwikkelplan geven we meer en meer inhoud aan het begrip 'een vraag gestuurde vakbond'. Daarbij staan de Unie-leden centraal, want uiteindelijk draait het om de leden. Het vertrekpunt van ons denken en doen ligt buiten in de 'markt'. Helaas zijn wij niet altijd in staat dit duidelijk te maken. Zo bleek ook weer uit de nieuwjaarstoespraak van de kersverse voorzitter van FNV Bondgenoten, waarin deze op een laag niveau uithaalt richting De Unie. Persoonlijk vind ik het jammer en een gemiste kans.
Bij velen leefde de hoop dat met de komst van een ervaren bestuurder als Henk van der Kolk er eindelijk gekozen zou worden voor harmonie en samenwerking en dat er helderheid zou gaan ontstaan in de strategische mist waarin de grootste vakbond van Nederland verkeert. De stoere macho taal van de FNV voorzitter past bij de ouderwetse houding van We rule this country. Een houding die bepaald niet gerechtvaardigd wordt door de precaire situatie van FNV Bondgenoten.

'Een kat in het nauw maakt rare sprongen'; dus kiest de FNV leiding voor een ramkoers tegen De Unie. Dit leidt tot niets, deze afleidingsmanoeuvre is voorspelbaar en erg doorzichtig. Juist nu zou het van krachtig leiderschap getuigen als de FNV allereerst het eigen huis op orde zou brengen en zou kiezen voor samen sterk met De Unie. Of om met de woorden van de voorzitter van onze vakcentrale Ad Verhoeven te spreken: De FNV bond leidt aan selectieve verontwaardiging. Zo ging in het recente verleden FNV Bondgenoten eerder dan De Unie akkoord met de CAO voorstellen van werkgevers bij onder andere ING, de Beveiliging en de Sociale Zekerheid. Daarbij moet worden opgemerkt dat bij de eerste twee voorbeelden De Unie meer leden heeft dan FNV Bondgenoten.

In plaats van polariseren à la jaren 70 kiest De Unie voor een open dialoog. Uiteindelijk hebben wij met elkaar meer te winnen dan van elkaar. Juist in een tijd waarin de leidende politieke partijen en de werkgeversorganisaties de legitimiteit en representativiteit, kortom ons bestaansrecht ter discussie stellen, komt het er op aan om de rijen te sluiten in vakbondsland.

De Unie kijkt vooruit. Als voorzitter ben ik trots op de geleverde inzet van de kaderleden en alle medewerkers in het achterliggende jaar. Ik ga dan ook samen met jullie vol vertrouwen het jaar 2003 tegemoet.

Jacques Teuwen
Voorzitter De Unie
jteuwen@unie.nl