Gemeente Amstelveen

College legt bestemmingsplan N201 voor aan de gemeenteraad

Het college van B&W zal de gemeenteraad op 5 februari een voorstel voorleggen om het bestemmingsplan N201 vast te stellen. Provinciale Staten is hierover schriftelijk geïnformeerd. Het bestemmingsplan bevat het tracé van de nieuwe N201 van de gemeentegrens met Aalsmeer tot de Amstel. Het college is van mening dat vaststelling van het bestemmingsplan niet langer achterwege hoeft te blijven. Er is voldoende zicht op een aanvaardbare oplossing voor twee van de drie pijnpunten van de gemeenteraad ten aanzien van het regioakkoord N201+: de financiering en de fasering. Het college vertrouwt erop dat Provinciale Staten ten aanzien van het derde pijnpunt, de streekplanpassage over de noord-zuid-doorsnijding van de Bovenkerkerpolder, hun verantwoordelijkheid nemen. Dit betekent verwijdering van deze passage uit het definitieve streekplan.

Het bestemmingsplan N201+ heeft eind 2001 ter visie gelegen. Verschillende belanghebbenden hebben zienswijzen ingediend. Deze zijn de afgelopen periode behandeld. De raad neemt een definitief besluit over de zienswijzen. Een voorstel tot vaststelling van het bestemmingsplan heeft langer op zich laten wachten, gezien de grote onzekerheid en onduidelijkheid rond een aantal belangrijke punten ten aanzien van de N201.
Deze onduidelijkheid en het feit dat de standpunten van Amstelveen onvoldoende waren meegenomen, waren voor de gemeenteraad aanleiding om vooralsnog niet in te stemmen met het regioakkoord. Het standpunt is als volgt samen te vatten:

* geen dubbele doorsnijding van de Bovenkerker polder;
* volledige financiering van het project moet zijn verzekerd;
* de omleiding om Uithoorn inclusief de passage van de Amstel in één en dezelfde fase.

Gedeputeerde de Boer heeft op het tweede punt meer duidelijkheid gegeven. Ten aanzien van het derde punt heeft Amstelveen zelf een uitwerkingsbevoegdheid en aanlegvergunningstelsel in het bestemmingsplan opgenomen, die het mogelijk maken om in 2005 of 2006 nadere besluiten over de wijze van uitvoering te nemen met de kennis, die dan aanwezig is. Ook mag verondersteld worden dat er dan duidelijkheid is over de vragen rond een aquaduct of een hoge brug bij de passage van de Amstel en een gelijkvloerse of ongelijkvloerse kruising bij de kruising van de N201 met de Bovenkerkerweg. Daarmee is het faseringsprobleem langs juridische weg opgelost.

Nu er zicht is op aanvaardbare oplossingen voor deze twee punten, neemt het college van B&W haar publieke verantwoordelijkheid en zal het de gemeenteraad voorstellen het bestemmingsplan vast te stellen. Dit betekent dat de projectorganisatie tot verdere uitvoering kan overgaan. Overigens wil dit alles niet zeggen, dat Amstelveen weer tot de projectorganisatie is toegetreden en daarmee medeverantwoordelijkheid draagt voor het project N201+.

Het derde pijnpunt van Amstelveen, de dubbele doorsnijding van de Bovenkerkerpolder, is nog allerminst opgelost. Het college hoopt dat Provinciale Staten de bezwaren van Amstelveen tegen het Streekplan zullen honoreren. In dat geval is de belangrijkste hinderpaal voor een hernieuwde deelname van Amstelveen in het project uit de weg geruimd. Hetzelfde geldt voor het onder voorwaarden realiseren van het op Amstelveens grondgebied gelegen ontwikkelings- en inverdiengebied. Een mogelijk verzoek tot hernieuwde deelname aan het project zal het college vervolgens in overleg met de gemeenteraad in overweging nemen.