ABU

Minister De Geus opent nieuwe pand ABU op 9 januari 2003

Minister De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid opent donderdag 9 januari 2003 om 16.00 uur het nieuwe pand van de ABU (Algemene Bond Uitzendondernemingen) in Lijnden. De minister ontvouwt dan tevens zijn visie op de werking van de arbeidsmarkt en de rol die de uitzendbranche daarbij kan spelen. Naast de heer mr. A.J. de Geus, verzorgt ook de heer drs. J.A. (Hans) Kamps een inleiding. De heer Kamps, voorzitter van de ABU, zal in zijn speech het komende kabinet oproepen meer aandacht te besteden aan de onderkant van de arbeidsmarkt.

De opening van het pand wordt aangegrepen aandacht te vragen voor de veranderingen op de arbeidsmarkt. Gaat het huidige regeerakkoord nog uit van een krappe arbeidsmarkt, de laatste maanden schieten de schattingen van het aantal werklozen met tienduizenden omhoog. Op dit moment wordt zelfs gesproken over 500.000 werklozen. Kamps roept het kabinet op extra aandacht te schenken aan de onderkant van de arbeidsmarkt. Werkgevers zullen meer (financieel) gestimuleerd moeten worden laagbetaalden in dienst te nemen. Ook zal hij aandacht vragen voor de grote toename van bedrijven die zich niet houden aan de wettelijke regels en per dag ongeveer 120.000 mensen op illegale wijze bemiddelen. Verder zal hij ingaan op de gevolgen van de Europese regelgeving die tot grote deflexibilisering van de arbeidsmarkt leidt.

De stap van de ABU om te verhuizen naar een nieuw pand, volgt op de verzelfstandiging van de ABU. Na veertig jaar onder de hoede van een algemeen secretariatenbureau gewerkt te hebben, staat de brancheorganisatie sinds kort op eigen benen. De verzelfstandiging betekent voor de ABU meer dan een start in een nieuw pand. Het staat symbool voor een bijzondere omslag in het denken over uitzendwerk. Heeft de branche jarenlang moeten vechten voor erkenning, nu is de stepping stone functie bewezen en vinden meer dan 725.000 uitzendkrachten per jaar werk dankzij de uitzendbranche. Ongeveer 170.000 (gedeeltelijk) arbeidsgehandicapten, langdurig werklozen, ouderen en allochtonen weten via een uitzendonderneming de arbeidsmarkt te betreden en 245.000 uitzendkrachten vinden per jaar een vaste baan, dankzij de ervaring die zij hebben opgedaan als uitzendkracht.

Voor de redactie,