Korps: Flevoland, plaats: Gehele regio 9-01-2003 Gezamenlijke bestrijding relationeel geweld Stafdienst Communicatie, tel. 06-20411180

Politie, OM, Reclassering en De Waag slaan handen ineen

LELYSTAD Politie Flevoland, het Openbaar Ministerie, Reclassering Flevoland en De Waag, een centrum voor ambulante forensische psychiatrie, hebben donderdagmiddag 9 januari op het hoofdbureau van Politie Flevoland, een samenwerkingsprotocol ondertekend. Daarin onderschrijven ze het belang van de daderaanpak van relationeel, ook wel huiselijk geweld genoemd, in Flevoland.

Volgens gegevens van Politie Flevoland blijkt dat ongeveer een kwart van alle geweldsdelicten relationeel geweld betreft. Ook het Openbaar Ministerie, Arrondissement Zwolle/ Lelystad, de Reclassering en De Waag erkennen dat relationeel geweld een probleem is.

Daderaanpak
De samenwerkende partijen zijn het er over eens dat relationeel geweld gestopt moet worden en hebben daarom gekozen voor een integrale aanpak. Als uitgangspunt geldt dat de dader altijd wordt aangehouden en meegenomen naar het bureau voor verhoor, ook al doet het slachtoffer niet direct of geen aangifte. Daarnaast wordt ook gestimuleerd om aangifte te doen. Tevens wordt het slachtoffer geïnformeerd over de procedure en de cyclus van geweld.

Repressie
Daarom hebben Politie Flevoland, het Openbaar Ministerie, Reclassering Flevoland en De Waag, regiobrede afspraken gemaakt om te komen tot een repressieve aanpak van relationeel geweld.
Deze afspraken richten zich op het stoppen van geweld en voorkomen van herhaling, het zorgdragen voor de veiligheid van betrokkenen, adequate opsporing en vervolging van de dader en het zorgdragen voor goede verwijzing naar (dader)hulpverlening.


---
NOOT VOOR REDACTIE,